Tak dlouho jsem si ho přála, tak dlouho jsem po něm pokukovala a mluvila o něm, až mě jednoho dne čekal doma. Spiralizér jsem toužila vyzkoušet od té doby, co jsem se rozhodla začít jíst zdravěji a o zdravou stravu se začala trošku zajímat. Fascinovalo mě, jak z něčeho tak „obyčejného“ jako je cuketa nebo okurka můžu připravit špagety. Já vím, že klasické těstoviny vám to nenahradí, ale jako zpestření a k odlehčení stravy je to úžasný pomocník. Ne nadarmo se říká, že jíme očima a naši mysl lze velmi snadno ošálit. Mnohdy ani nepotřebujeme tu vrchovatou mísu bílé mouky, ale jen máme potřebu něco si namotat na vidličku. 😀
Obdivuju všechny, kteří se rozhodnou jíst pouze raw stravu. Nechci se tu pouštět do diskuzí, zda je zdravá nebo nebo ne, každý jsme individuální a každému z nás vyhovuje jiná forma stravování, a to je naprosto v pořádku. Zastávám ten názor, že v našich podmínkách není vitariánství tolik přirozené a snadno udržitelné. Ačkoli v létě jím hodně syrové zeleniny a ovoce, nedovedu si představit, že bych si nedala alespoň jedno teplé jídlo denně. Zdravá strava je ale především o harmonii a vnitřním uspokojení. Když je venku deštivo, dám si talíř horké polévky, pokud je ale horký den, neznám nic lepšího než talíř zeleninových nudlí s avokádovou omáčkou. Avokádo doplní jídlo o zdravé tuky a příjemně vás tak zasytí a dodá tělu potřebné živiny.
Nejraději mám špagety posypané praženými semínky.
Ingredience
1 okurka
2 velké mrkve
1 zralé avokádo
citron
2 lžíce sezamového oleje
hrst čerstvé bazalky
sůl, pepř
3 lžíce slunečnicových semínek
postup
Mrkev oloupeme, omyjeme a odkrojíme konce. Stejně tak zbavíme konců i okurku. Na spiralizéru vytvoříme ze zeleniny špagety a prozatím je přendáme do mísy.
Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a vydlabeme. Společně s citronovou šťávou, čerstvou bazalkou, solí a pepřem rozmixujeme na hladkou omáčku.
Omáčku nalijeme na špagety, zakápneme sezamovým olejem a vše promícháme. Podáváme s lístky čerstvé bazalky a opraženými slunečnicovými semínky.
Dobrou chuť
Maruška