Zeleninové kuličky s cizrnou

Co vznikne, když máte neskutečnou chuť na falafel, ale z ingrediencí, které jsou na něj potřeba, máte jen cizrnu? 😀 Hmmm…přeci něco skvělého. 🙂 Znáte to, přepadne vás na něco chuť a zkrátka to musíte mít. Neměla jsem doma ani koriandr ani římský kmín a tak jsem jako už klasicky začala experimentovat a výsledek mě tak překvapil, že jsem se rozhodla sepsat vám ho sem na blog.

A protože mi kamarádka právě přivezla zásobu cuket ze zahrádky (děkuju Leni, že máme co jíst) bylo jasné, že do receptu přijde alespoň jejich část. Falafel to sice není, ale neskromně musím říct, že kuličky jsou opravdu moc dobré. Jsou přesně takové jak mám ráda, uvnitř mazlavější s kůrkou na povrchu. Já všechno peču v troubě, takže kůrčička není tak křupavá, ale pokud a vás nejsou smažené věci těžké, budou možná ještě lepší! 🙂

A víte, co miluji na tomto jídle úplně nejvíc? Jeho univerzálnost! Můžete si dát kuličky s bramborovou kaší jako vydatný oběd, se zeleninovým salátkem k lehké večeři nebo jimi naplnit tortilu a přidat hummus (moje oblíbené)…možností je takové množství, že vám zkrátka nemůže zevšednět. A nebo je mlsejte jen tak 🙂

ingredience

250 g uvařené cizrny

2 lžičky uzené papriky

1/2 lžičky mletého kmínu

citron

sůl, pepř

2 velké stroužky česneku

1 lžíce tamari omáčky

3 lžíce olivového oleje

2 mrkve (200 g)

1 menší cuketa (200 g)

olivový olej

postup

Cizrnu necháme přes noc namočit ve studené vodě (na uvedené množství jsem použila jeden větší šálek suché cizrny). Druhý den ji propláchneme studenou vodou a necháme přibližně 30 minut vařit. Neměla by být příliš měkká a při rozkousnutí by měla lehce křupnout. Struktura by měla být o něco měkčí než na falafel, na který se pouze namáčí. Po uvaření zcedíme a necháme vychladnout.

Očistíme zeleninu, mrkev a česnek oloupeme a z cukety seřízneme konec se stopkou. Vše nastrouháme na jemném struhadle a důkladně ze zeleniny vymačkáme tekutinu. Na pánvi si rozehřejeme olivový olej a nejprve na něm opékáme cuketu s mrkví. Zhruba po pěti pěti minutách přidáme česnek a restujeme společně ještě dalších pět minut. Když začne zelenina lehce hnědnout, zaprášíme kmínem a uzenou paprikou a necháme koření cca 3 minuty rozvonět.

Zeleninovou směs necháme chladnout a mezitím v mixeru rozmixujeme cizrnu. Cizrnovou hmotu přendáme do větší mísy, přidáme tamari omáčku, olivový olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a orestovanou zeleninu. Vše důkladně promícháme a vypracujeme hladké těsto, ze kterého namočenými dlaněmi tvoříme kuličky. Bokem si připravíme misku s trochou olivového oleje a každou kuličku jím lehce potřeme, aby měly kůrku.

Pečeme při 200 stupních přibližně 25 minut, podle velikosti kuliček.

Dobrou chuť

Maruška

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply