ZÁVIN Z JOGURTOVÉHO TĚSTA 2x JINAK – MÁK S HRUŠKOU A TŘEŠNĚMI VS. JABLEČNÁ KLASIKA

Závin je v naší rodině velice oblíbený a ani já nejsem výjimka, která ho vždy milovala a dokázala sníst celý na posení. Vždy se ale dělával z klasické bílé mouky nebo ještě hůř z kupovaného listového těsta. Ano, štrůdl byl skvělý a ještě teplý byl naprosto dokonalý. Ale co si budeme nalhávat, nebylo to nic zdravého a ani ty jablka uvnitř to nezachránily. 😀

Nedávno jsem byla na návštěvě u mamky a uvědomila jsem si, že od doby co jím zdravě, jsem vlastně štrůdl neměla. Ta sladká vůně jablek a skořice byla tak nakažlivá, že jsem ho prostě musela upéct taky. Přemýšlela jsem z čeho udělat těsto, aby bylo krásně vláčné a neupekla jsem betonovou vražednou zbraň. 😀 Nakonec jsem zvolila hladkou špaldovou mouku, která je zdravější alternativou klasické bílé pšeničné mouky, a je pro naše tělo mnohem lépe stravitelná a obsahuje více živin. Místo hromady tuku, který jsme vždy do těsta dávali, jsem použila kvalitní hustý bílý jogurt a výsledek byl vynikající!

A protože naprosto milujeme mák, rozhodla jsem se kromě jablečné klasiky upéct i závin s makovou náplní. Nic proti jablkům, ale mák v kombinaci s hruškami a třešněmi u nás přeci jen získal o nějaký ten bod víc.

IMG_7810

INGREDIENCE

TĚSTO

– 200 g bílého jogurtu

– 280 g hladké špaldové mouky

– špetka soli

– 1 lžička citronové kůry

– 30 g ghí /nebo klasického másla)

– 1 vejce na potření

JABLKOVÁ NÁPLŇ

– 4 jablka

– 1 lžíce skořice

– hrst rozinek

– hrst ořechů

– 1 lžíce kokosového cukru

– 5 lžic ovesných vloček

MAKOVÁ NÁPLŇ

– 80 g mletého máku

– 1 hruška

– 1 lžička skořice

– 200 ml vody

– 2 lžíce ovesné smetany

– 1 lžička vanilkového extraktu

– hrst třešní

– 5 lžic vloček

POSTUP

V míse smícháme hladkou špaldovou mouku se špetkou soli a citronovou kůrou. Kůru použijte buď sušenou nebo čerstvě nastrouhanou z bio citronu. Nejsem z lidí, kteří by v obchodě kupovali pouze bio výrobky, ale pokud chci z citrusů používat kůru, volím vždy bio kvalitu bez chemického ošetření.

V sypké směsi přidáme jogurt a změklé máslo a začneme vypracovávat těsto. Začneme vařečkou a ve cvhíli, kdy se nám všechny ingredience spojí, přesypeme těsto na vál a pořádně ho vypracujeme rukama. Vznikne hladké pružné těsto, které zabalíme do folie a dáme odpočívat do lednice.

Mezitím si připravíme náplně. Začneme makovou, protože ta nám zabere víc času. Do hrnce nasypeme mák, zalijeme vodou a přivedeme k varu. K máku přidáme nastrouhanou zralou hrušku a necháme společně dusit, dokud se hruška nerozvaří a mák nezačne mít konzistenci husté kaše. V průběhu varu chutíme mák skořicí a vanilkovým extraktem. ve chíli, kdy maková náplň zhoustne, vmícháme na zjemnění ovesnou smetanu (klidně použijte jakoukoli jinou) a nechtě ještě chviličku povařit. Náplň nechte důkladně vychladnout.

Jablečnou náplň vám asi představovat nemusím, ale pro pořádek ji tady napíšu taky. 🙂 Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme se skořicí, cukrem, rozinkami a posekanými ořechy. když se mi nechce špinit mísa, strouhám jablka přímo na rozválené těsto a všechny ostatní ingredience sypu až na ně a výsledke je taky skvělý. Postup tedy nechám na vás 🙂

Když máme připravené obě náplně, vyndáme z lednice těsto a rozdělíme ho na dvě poloviny. Z každého vyválíme na pomoučněném vále tenký plát, který posypeme jemnými ovesnými vločkami. Nasají do sebe tekutinu a závin vám tak nepraskne nevyteče. 🙂 Do středu rozváleného těsto rozprostřeme náplň a smotáme. Na makovou nápň nezapomeňte rozprostřít vypeckované třešně, s mákem jsou totiž naprosto skvělé!! Já mám nejraději, když je minimum těsta uvnitř, takže těsto jen jednou přetočím, ale záleží jen a jen na vašich chutích.

Hotové záviny přeneseme opatrně na plech, na několika místech jen propíchneme vidličkou a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme do zezlátnutí cca 30 minut na 180 stupňů.

Ideálně necháme záviny vychladnout, ale co si budeme povídat…teplý chutná vždycky nejlíp!!! 🙂 Dobrou chuť 🙂

Doba přípravy: 60 minut

Počet porcí: 10

IMG_7744 IMG_7781 IMG_7800 IMG_7815 IMG_7818 IMG_7859

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply