Zapečené žampiony portobello plněné červenou čočkou

5

Jak jste si možná přečetli u jednoho z mých posledních příspěvků, jím už asi čtyři měsíce rostlinnou stravu. Hlavním důvodem byl zdravotní problém, který u mě přetrvával už asi čtyři roky. S mým přístupem k lékům a chemickým přípravkům, jsem se rozhodla, že tudy řešení nevede. Po marných pokusech jsem se rozhodla právě pro rostlinnou stravu. A světe div se, moje tělo začalo pomaličku fungovat jako dřív (snad…ťuk ťuk). O tom tu ale psát nechci, možná někdy příště. Důvod, proč to sem píšu je ale ten, že rostlinnou stravou jsem do jídelníčku zařadila mnohem více luštěnin než dřív. Nedělá mi problém dát si samotné fazole z plechovky se suchou rýží (ne, fakt je to dobrota :D), ale přeci jen se snažím vymýšlet i chutnější a zajímavější jídla. 🙂

Nejraději mám různé rajčatové omáčky nebo karí, ale poslední dobou jsem si zamilovala luštěniny zapečené. Hlavně červenou čočku, která je rychle hotová a hlavně vytvoří krásnou „kašovitou“ konzistenci, která je na zapékání ideální. Tentokrát jsem z ní udělala rychlé ragů s oreganem a naplnila ho do žampionu portobello, které mimochodem naprosto zbožňuji kvůli té pevné a masité struktuře.

Ingredience

4 portobello žampiony

1 cibule

2 stroužky česneku

2 stonky řapíkatého celeru

šálek červené čočky (cca 150g)

1 lžíce sušeného oregana

hrst baby špenátu

několik cherry rajčátek

sůl, pepř

olej

Postup

Cibuli nakrájíme najemno, řapíkatý celer na drobné kostičky a vše nasypeme do hrnce s rozpáleným olejem a necháme společně restovat. Když zelenina lehce změkne a začne chytat zlatavou barvu, přidáme posekaný česek a ještě chvilku společně opekáme. Přisypeme červenou čočku a zalijeleme vodou (na 1 díl čočky používám 1,5 dílu vody). ochutíme solí, pepřem a oregnem a necháme pod pokličkou dusit, dokud čočka nezměkne. Podle potřeby můžete přilít ješte trošku vody. Směs by měla mít lehce kašovitou konzistenci, ale struktura čočky by měla být pořád znatelná. Přimícháme čerstvý baby špenát a necháme ho lehce zavadnout.

Portobella zbavíme nožiček a naplíme je čočkovou směsí. Navrch poklademe čtvrtky cherry rajčátek a necháme v troubě zapéat cca 15 minut na 180 stupňů.

Dobrou chuť! 🙂

Maruška

2 43

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply