Zapečené žampiony portobello plněné červenou čočkou

Bezmasá jídlaDietníHlavní jídlaHoubyMinutkyVeganskéVegetariánskéZeleninová jídla

Rostlinnou stravou jsem do jídelníčku zařadila mnohem více luštěnin než dřív. Nedělá mi problém dát si samotné fazole z plechovky se suchou rýží, ale přeci jen se snažím vymýšlet i chutnější a zajímavější jídla.

Nejraději mám různé rajčatové omáčky nebo kari, ale poslední dobou jsem si zamilovala luštěniny zapečené. Hlavně červenou čočku, která je rychle hotová a hlavně vytvoří krásnou „kašovitou“ konzistenci, která je na zapékání ideální.

Tentokrát jsem z ní udělala rychlé ragů s oreganem a naplnila ho do žampionu portobello, které mimochodem naprosto zbožňuji kvůli té pevné a masité struktuře.

Ingredience

Připravíme si:

  • 4 portobello žampiony
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • šálek červené čočky (cca 150g)
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • hrst baby špenátu
  • několik cherry rajčátek
  • sůl, pepř
  • olej

Jak na to?

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme najemno, řapíkatý celer na drobné kostičky a vše nasypeme do hrnce s rozpáleným olejem a necháme společně restovat. Když zelenina lehce změkne a začne chytat zlatavou barvu, přidáme posekaný česnek a ještě chvilku společně opékáme.

Přisypeme červenou čočku a zalejeleme vodou (na 1 díl čočky používám 1,5 dílu vody). Ochutíme solí, pepřem a oreganem a necháme pod pokličkou dusit, dokud čočka nezměkne. Podle potřeby můžete přilít ještě trošku vody. Směs by měla mít lehce kašovitou konzistenci, ale struktura čočky by měla být pořád znatelná. Přimícháme čerstvý baby špenát a necháme ho lehce zavadnout.

Portobella zbavíme nožiček a naplníme je čočkovou směsí. Navrch poklademe čtvrtky cherry rajčátek a necháme v troubě zapéct cca 15 minut na 180 stupňů.

Nevyužité žampiony lze použít při přípravě žampionové omáčky. Žampionová omáčka se smetanou se skvěle hodí jak k masu, tak k těstovinám. Příprava navíc nezabere déle než 15 minut.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang