Tomatová polévka s červenou čočkou

1

Až moc dobře si pamatuju na ty doby, kdy jsem polévky nesnášela a každý plný talíř té divné tekutiny pro mě byl nepředstavitelná hrůza. Zlom nastal překvapivě s nástupem na střední školu. Já vím, říkáte si, že školní jídelny bývají to nejhorší a nepředvádí se tu žádná gastronomie…a ano, určitě máte pravdu. Ale dvě věci se té naší musely nechat, špekové knedlíky se zelím (ano, milovala jsem je a vždycky jsem na ně stála frontu) a polévky. Nevím čím to bylo, ale právě na tomhle místě jsem zjistila, že je to vlastně docela dobré. A od té doby polévky miluju a nedám na ně dopustit.

Nejraději mám husté a krémové, které zahřejí a zasytí. Často do nich právě z toho důvodu přidávám luštěniny a taky samozřejmě hooodně zeleniny. Nevím jak vy, ale já jsem si zamilovala červenou čočku, která je rychle hotová, skvěle chutná a hodí se snad úplně ke všemu! Navíc nenadýmá a je zdrojem tolik potřebných kvalitních bílkovin.

V polévce se červená čočka báječně doplňuje s kari pastou a bylinkami. Vyzkoušejte! 🙂

ingredience

1 cibule

3 mrkve

2 stroužky česneku

lžička kari pasty

300 ml rajčatové passaty (nebo loupaných rajčat v plechovce)

1 šálek červené čočky (cca 150 g)

1,5 l vody nebo zeleninového vývaru

2dcl rostlinného mléka nebo smetany ( já zrovna měla mléko z quinoi)

sůl, pepř

šťáva z 1 citronu

2 lžíce sušené mrkvové a celerové natě

2 lžíce oleje

postup

Cibuli a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. V hrnci si mezitím necháme rozehřát kokosový nebo olivový olej a zlehka na něm zeleninu začneme opékat. Když začne vonět a zlátnout, přidáme posekaný česnek a kari pastu a společně vše ještě několik minut restujeme. K orestovanému základu přilijeme rajčatovou pasátu, nasypeme čočku a zalijeme vodou nebo vývarem. Lehce osolíme a opepříme, přiklopíme pokličkou a vaříme cca 30 minut do změknutí.

Když je čočka a mrkev uvařená, vše rozmixujeme tyčovým mixerem. Mixujte tak dlouho, než bude spokojeni s konzistencí polévky. Já mám nejradši, když v ní cítím kousky zeleniny, proto mixuji jen krátce. Nakonec polévku zjemníme rostlinným mlékem, popřípadě ještě doředíme vodou, kdyby byla příliš hustá. Ochutíme citronovou šťávou, solí, pepřem a bylinkami.

Dobrou chuť

Maruška

2

3

4
6

5

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply