Taky stále děláte klasický puding ze sáčku? Co zkusit trošku netradiční změnu plnou exotických chutí. Tapiokové perly jsou pro své vlastnosti k jeho přípravě ideální.

Tapioka se získává z rostliny pocházející z Jižní Ameriky, manioku. Nejčastěji se využívá ve formě mouky, škrobu nebo perel, které jsou nejčastěji používány právě k výrobě pudinku. Tapiokové perly můžete také znát z tolik populárního Bubble Tea. Jsou přirozeně bezlepkové a obsahují mj. velké množství vlákniny, díky čemuž navodí delší pocit sytosti.

Pokud tapioky navíc spojíte s chutí kokosu, manga a výrazného kardamomu, připravíte pro své blízké nevšední lahodný dezert.

Ingredience

Přichystáme si:

  • 1/2 šálku malých tapiokových perel
  • 1 šálek vody na namočení perel
  • 1 šálek kokosového mléka
  • 10 kuliček kardamonu
  • 1 badyán
  • 1/2 lžičky mleté škořice
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • špetka citronové kůru (použila jsem sušenou)
  • 10 kapek stevie (nebo jiné sladidlo dle vaší chuti)
  • 1 mango
  • šťáva z 1 limetky
  • kokosové lupínky na ozdobení

A jak dál?

Postup přípravy

Tapiokové perly zalijeme šálkem vody a necháme několik hodin bobtnat a nasávat tekutinu. (tento krok můžeme vynechat, ale je nutno počítat s delší dobou vaření a kuličky budou ve struktuře pudingu výraznější.

Když perly absorbují všechnu tekutinu, přemístíme je do kastrůlku, zalijeme kokosovým mlékem a přidáme všechno koření, tj. rozdrcený kardamom, celý badyán, vanilku, skořici a citronovou kůru. Směs přivedeme k varu a vaříme několik minut do zhoustnutí. Na závěr puding ochutnáme a osladíme a vyjmeme badyán. Tapioka má velmi specifickou chuť, proto někdo přidá sladidla více, proto množství uvádím pouze jako orientační.

Hotový puding nalijeme do 2/3 připravených pohárků a necháme v chladu odpočívat. Mezitím si připravíme mangové pyré. Příprava nezabere víc jak několik málo minut, stačí pouze rozmixovat pokrájené oloupané mango společně s limetovou šťávou. Hotové pyré nalijeme na puding, ozdobíme opraženými kokosovými lupínky a necháme alespoň 2 hodiny v chladu ztuhnout.

A co vyzkoušet také tento recept na chuťově výborné dýňové pyré.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang