Sýrový koláč z polenty s cuketou a lanýžovým olejem

img_9472

Slané koláče jsou tak vděčné jídlo, člověk je může připravit na milion různých způsobů a vždy budou chutnat skvěle. Přidávat můžete cokoli, na co máte zrovna chuť a nebo zkrátka to, co už potřebujete zužitkovat ze zásob v lednici. Nechtěla jsem tentokrát dělat klasický quiche nebo pizzu z bílé mouky, kterou už doma stejně nemáme. 😀 Jak překvapivé, že?! Pak jsem si vzpomněla, že mi ve skříni už dlouho leží zapomenutý sáček polenty. Polentu jsem doma dělala jen párkrát, a ani nevím proč…Příprava této skvělé kukuřičné kaše je totiž víc než snadná a dají se z ní vykouzlit opravdu zázraky.

Rozhodla jsem se, že tenhle nedostatek musím napravit a polentu zařadit do naší kuchyně častěji. Viděla jsem i recepty na sladké koláče z polenty a rozhodně se chystám některý vyzkoušet! Zpátky ale k dnešnímu receptu. Těsto koláče zůstaně i po u´pečení krásně měkké a vláčné a když ucítíte vůni pomalu se roztékajícího sýru spolu s kapkou lanýžového oleje, nebudete už chtít nic jiného! 🙂

INGREDIENCE

– 150 g instantní polenty

– 250 g vývaru

– 1 lžíce ghí

– 1 lžička provencálských bylinek

– sůl

– pepř

– 1 lžička lanýžového oleje

– 150 g sýra (uzený, grana padano, polotvrdý aromatický)

– 1 malá cuketa

POSTUP

Polentu připravíme velice snadno a rychle. Stačí ji nasypat do vroucího vývaru, přidat ghí a bylinky a jen krátce povařit. Podle potřeby můžeme polentu dosolit. Záleží na tom, jestli jste pro pípravu použili slaný vývar a především jaké sýry budete používat na posypání koláče. Nezapomínejte na to, že většinou bývají hodně slané. Proto já osobně polentu už moc nedosoluji. Po chviličce varu vznikne hustá kaše, do které vmícháme lanýžový olej a zatím ji necháme pod pokličkou odpočívat a chladnout.

Mezitím co polenta chladne a houstne, nakrájíme si malou cuketu na tenká kolečka a sýry nastrouháme na hrubém struhadle. Vyložíme pekáček pečícím papírem a na dno rozetřeme polentovou kaši. Posypeme ji přibližně polovinou strouhaného sýra, poklademe plátky cukety a na závěr posypeme druhou polovinou.

Takto připravený koláč necháme péct v troubě předehřáté na 190 stupňů cca 30 minut. Každá trouba peče trošku jinak, ale hotový koláč poznáte tak, že se sýr na povrchu krásně rozteče a zezlátne.

Dobrou chuť.

Počet porcí: 3

Doba přípravy: 40 minut

img_9474 img_9488 img_9503 img_9513 img_9518

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply