ŠPENÁTOVÉ ŠPALDOTO S BRYNZOU

Špalda je starý druh pšenice, který je pro naše zdraví mnohem příznivější než současná forma pšenice, kterou najdeme v dnešní době téměř ve všech regálech obchodů. Špalda má mnohem výraznější, až oříškovou, chuť, obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, je lehce stravitelná a dává se do spojitosti se stimulací imunitního systému.

Ze špaldové mouky peču velmi často (mnoho receptů najdete v albech), ráda jí ale používám i ve formě krup, ze kterých mám úplně nejradši „rizoto“ špaldoto. To musíte také vyzkoušet!

INGREDIENCE

– 1 šálek špaldových krup

– 1 cibule

– 2 stroužky česneku

– 200 g čerstvého špenátu

– sůl, pepř

– citron

– ghí

– 100 g brynzy

POSTUP

Špaldové kroupy propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě do změknutí. Když jsou kroupy téměř měkké, pustíme se do přípravy špenátu. Zabere to opravdu jen chviličku, nechceme špenát zavraždit dlouhým dušením!

Nakrájíme si na jemno cibulku a česnek a necháme je lehce orestovat na pávničce s rozpáleným ghí. Ve chvíli kdy začne česnek krásně vonět, přidáme na pánev špenát, zmírníme plamen a necháme společně pouze prohřát. Bude to trvat opravdu chvilku, ve chvíli když začne špenát vadnout, vypneme sporák úplně necháme dojít. Ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Mezitím se nám dovařily špaldové kroupy, které slijeme a vmícháme do nich špenát. Ochutíme citronovou šťávou a podáváme posypané čerstvou brynzou. Dobrou chuť.

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 2

IMG_3921 IMG_3922 IMG_3931

You might also like