ŠPALDOVÝ KOLÁČ SE SÝROVOU NÁPLNÍ A BROKOLICÍ

Milujete čerstvé nadýchané pečivo z bílé pšeničné mouky, ale dobře víte, že se zdravým jídelníčkem se zrovna nekamarádí?! Pak je tento recept právě pro vás! Špaldová mouka je skvělou alternativou, díky které si můžete pochutnat a nebudete mít po její konzumaci břicho nafouklé jako balon.

Těsto koláče mi po prvním soustu připomělo chuť italské focacci…nadýchané, jemné a díky jogurtu krásně vláčné. Doplněné náplní z ricotty, čerstvého tymiánu a brokolice vytváří skvělé jídlo, které je vhodné jako vydatný oběd nebo jen jako lehké pohoštění pro přátele.

INGREDIENCE

TĚSTO

– 200 g bílého hustého jogurtu

– 270 g hladké špaldové mouky

– 1/2 lžičky jedlé sody

– sůl

– 1 pl olivového oleje

NÁPLŇ

– 200 g ricotty

– 2 velká vejce

– tymián, rozmarýn

– sůl, čerstvě mletý pepř

– 1/3 brokolice

– 30 g sýru grana padano

POSTUP

Jako první si necháme lehce povařit růžičky brokolice, abychom se později nezdržovali. Příprava samotného koláče je velmi jednoduchá. Nejprve si z bílého jogurtu, špaldové mouky, soli a olivového oleje připravíme těsto. Mě se osvědčil postup, kdy jsem do mísy dala jogut, přidala cca 2/3 mouky, olej, jedlou sodu a sůl (té se opravdu nebojte, jinak bude těsto mdlé). Vznikne lepivé těsto, do kterého postupně zapracujeme zbytek mouky. Pokud máte robota, máte velkou výhodu…pokud ne, stejně dobře vám poslouží ruce, jen budete od těsta zalepení.

Finální těsto by mělo být pružné a nemělo by nijak výrazně lepit. Hotové těsto dáme zatím odpočívat do lednice a připravíme si náplň. Ricottu rozšleháme společně s vejci na hladký krém. Ochutíme pořádnou porcí bylinek (nejlépe čerstvých) a dle chuti osolíme a opepříme. Pečící formu vyložíme pečícím papírem a doprostřed umístíme těsto, které pomocí navlhčených prstů roztáhneme k okrajům, kde vytvoříme nepatrně vyšší okraj. Pomocí stěrky rozetřeme na těsto sýrovou směs, pokaldeme růžičkami brokolice a posypeme strouhaným sýrem grana padano.

Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 10 – 15 minut. Hotový je koláč ve chvíli, kdy okraje krásně zezlátnou.

IMG_3834 IMG_3795 IMG_3799 IMG_3824

You might also like