Špaldové linecké cukroví

Existuje snad oblíbenější cukroví než linecké?? Tahle drobná máslová kolečka (já teda radši srdíčka) potřená marmeládou peče na Vánoce snad každá rodina. Každý má ten svůj originální  a zaručeně nejlepší recept na to nejkřehčí, nejvoňavější a prostě nejlepší linecké. Pamatuju si, že když jsem byla malá, pekly jsme s mamkou cukroví podle receptů z několika starých časopisů, které měly tak krásně umaštěné stránky a přesně jsem věděla, co na které stránce najdu a každý rok jsem se těšila až ten poklad vyndáme a já si v něm budu zase listovat! Máte taky takové vzpomínky?? 🙂 Musím se přiznat, že teď už žádný tradiční recept nemám, a tak jsme si vytvořila jeden zbrusu nový…a musím říct, že teda vůbec není špatný! 🙂

Letos jsem si při pečení hrozně oblíbila používat celozrnnou špaldovou mouku, nejen že je mnohem zdravější, ale dodá cukroví takovou hrozně příjemnou oříškovou chuť a vůni. Cukru jsem v receptu použila také méně, takže si můžete dát i o nějaký ten kousek na víc a nemusíte mít výčitky. Jediné, co jsem v receptu nenahrazovala, je pravé a poctivé máslo, bez něj to prostě není ono. Kupuju farmářské a ta chuť je zkrátka nenahraditelná. Raději udělám menší množství cukroví z kvalitních surovin a užiju si pár kousků denně, než upéct několik kilo z náhražek, které by mému tělu rozhodně stejně nijak neprospěly.

A další věc na které rozhodně nešetřete je výběr marmelády!! Vybírejte kvalitní s vysokým podílem ovoce, ta chuť je pak úplně jiná, věřte mi. Já použila ostružinovou od Marmelády s příběhem a měla jsem co dělat, abych jí namazala na cukroví a nesnědla ji lžičkou přímo ze skleničky. 🙂

ingredience

200 g hladké špaldové mouky

115 g másla

20 g kokosového cukru

1 – 2 žloutek  ze šťastného vajíčka 🙂 (já měla menší vajíčka, takže jsem použila dva)

1 lžíce medu

špetka soli

kůra z jednoho bio citronu

oblíbená marmeláda na promazání

postup

Špaldovou mouku prosejeme na pracovní plochu, smícháme ji s cukrem a špetkou soli a uprostřed uděláme důlek. Do ně vyklepneme žloutky a přidáme med. Máslo necháme nakrájíme na menší kousky a rozprostřeme ho kolem mouky, aby se nám těsto dobře zpracovávalo. Nakonec přidáme nastrouhanou kůru z citronu a rukama zpracujeme hladké těsto. Pokud se těsto stále drolilo, přidejte lžíci až dvě vody nebo mléka.

Hotové těsto zabalte do folie a nechte nejlépe přes noc odpočívat v lednici. Druhý den těsto znovu propracujeme a vyválíme z něj cca 3 mm vysokou placku, ze které vykrajujeme libovolné tvary. Nezapomeňte do poloviny udělat dírku.

Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů přibližně 8 minut do zezlátnutí.

Dobrou chuť

Maruška

 

You might also like