Špaldová vánočka z žitného kvásku

Vánoce jsou nádherné období plné překrásných zvyků a tradic, ale také obdobím omamných vůní. Snad každý má domov provoněný máslem, ořechy a skořicí od pečení vánočního cukroví. Každý to má to své oblíbené a peče ty nejlepší vanilkové rohlíčky a to nejjemnější linecké, o tom není pochyb. 🙂 Jedna vůně je ale ta jediná a nezaměnitelná…a to je vůně čerstvě upečené vánočky. Vždycky jsme patřila mezi ty jedince, kteří milují ke snídani pořádný krajíc vánočky s pěkně tlustou vrstvou másla. Za poslední roky se ale můj životní styl změnil a já hledám zdravější alternativy k oblíbeným pochoutkám. Vánoce už pro mě nejsou svátkem jídla apřejídání se tučným a sladkým. Hledám rovnovánu mezi zdravým životním stylem a láskou k dobrému a kvalitnímu jídlu. A jedním z takových mezníků je kváskové pečení.

Kvásková vánočka sice zabere daleko víc času, ale věřte, že pro vaše tělo je mnohem přínosnější než rychle nakynutá vánočka z droždí. Použijete – li navíc špaldovou mouku a místo cukru med a rozinky, můžete si vychutnat tuhle vánoční klasiku naprosto bez výčitek a strachu z nabraných kil.

INGREDIENCE

30 g žitného kvásku

120 g žitné celozrnné mouky

180 ml vody

50 g ghí (nebo klasického másla)

2 žloutky

1 vejce + 1 vejce na potření

180 g hladké špaldové mouky

150 g špaldové celozrnné mouky

70 g medu

1 bio citron

30 g rozinek

hrst mandlí

POSTUP

V první řadě si musíme nechat vzejít kvásek, ze kterého budeme vánočku zadělávat. Vezmeme 30 g (cca 2 lžíce) žitného kvásku a rozmícháme ho s žitnou moukou a vodou. Vznikne řidší kašovitá hmota, kterou necháme v míse, přikryté folií nebo talířem (zkrátka bez přístupu vzduchu), na teplém místě 12 hodin růst.

Po 12 hodinách by měl bý kvásek připravený k dalšímu zpracování. Nezapomeňte si odebrat lžíci do skleničky na další pečení! Ke kvásku přidáme žloutky, vejce, med, cironovou kůru a rozpuštěné ghí (nebo máslo). Vše důkladně promícháme. přisypeme hladkou i celozrnou špaldovou mouku a začneme zpracovávat těsto. Kdo vlastní robota, tak má vyhráno. My ostatní se připravíme na pořádnou posilovnu! Těsto je potřeba opravdu důkladně propracovat. Nevyplatí se podvádět, věnujte hnětení alespoň pět minut (samozřejmě čím déle, tím bude výsledek lepší a nadýchanější). Ke konci hnětení přidáme do těsta rozinky. Hotové těsto by mělo být krásně pružné, vláčné a nemělo by se příliš lepit. To, že se přichytí na troku na dno mísy je v pořádku a ničemu to nevadí. Důkladně prohnětené těsto poprášíme v míse moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple přibližně 4 – 5 hodin kynout.

Správně vykynuté těsto poznáte tak, že do něj lehce zatlačíte prstem. Pokud se těsto pomalu vrátí zpět, máte vyhráno! 🙂 Vyklopíme ho z mísy na pomoučněný vál a znovu lehce propracujeme. Teď nastává zásadní okamžik a důležité rozhodnutí! Z kolika pramenů vánočku plést! Pokud zvolíte klasickou metodu, rozdělte těsto na devět částí a z každé vyválejte dlouhý pramen. Spodní patro upleťte se čtyř pramenů (návodů je na internetu spousta, podívejte se třeba TADY). Když vám pletení nepůjde, udělejte spodní patro klidně z klasického copu. Nikdo vám za to hlavu trhat nebude. 🙂 Když máme spodní patro hotové, lehce ho hřbetem ruky uprostřed zploštíme. Nakonec posypeme posekanými mandlemi. Druhé patro už je jednodušší, uplteme klasický cop ze tří pramenů a položíme ho do vytvořeného dolíčku prvního patra. Opět zplostíme a posypeme mandlemi. Poslední patro vytvoříme tak, že spleteme dva zbylé prameny a položíme je na vršek vánočky. Konce stočíme dolů pod vánočku.

A máme téměř hotovo. Jednotlivá patra zajistíme zapíchnutím špejlí, abychom se zabránili tomu, že se vánočka celá rozjede do stran. Já nechala hotovou vánočku ještě asi 40 minut kynout pod utěrkou.

Hotovou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, bohatě posypeme mandlemi a dáme péct do trouby předehřáté na 200 stupňů. Takto pečeme cca 10 minut, pak snížíme teplotu a dopékáme ještě asi půl hodiny. Propečenost kontrolujte špejlí.

 

Trackback from your site.

You might also like

Comments

  • zuzka

    Written on 11.4.2017

    Odpovědět

    Je možné dát místo hladké špaldové mouky, celozrnnou špaldovou mouku jemně mletou? Tedy žádnou bílou mouku?

    • Mary´s Kitchen Love

      Written on 7.5.2017

      Odpovědět

      Určitě by to jít mělo 🙂 Možná bude potřeba maličko upravit množství ostatních surovin, ale problém by to být neměl 🙂 Celezrnnou používám taky moc ráda 🙂

Leave a Reply