ŠPAGETY SE ŠPENÁTOVÝM PESTEM

S příchodem jara mnozí z nás automaticky odlehčují svůj jídelníček. Zařazujeme do pokrmů více zeleniny a čerstvých bylinek, které začínají být v sezóně. Mezi další časné znaky jarního jídelníčku bývá jejich vegetariánská úprava. Omezením masných výrobků a uzenin našemu tělu jedině prokazujeme drahocenou službu. I přesto, že nejste vegetariáni, zařaďtě několikrát do týdne vegetariánská jídla a věřte, že sami poznáte pozitivní změny.

A právě jaro je pro odlehčení jídelníčku tím pravým obdobím. K životu se probouzejí farmářské zeleniny plné čerstvé lokální zeleniny, která našemu tělo prospívá nejvíce.

INGREDIENCE

– celozrnné špagety

– 2 vrchovaté lžíce špenátového pesta

– 4 žampiony

– 2 rajčata

– čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián)

– olivový olej

– pepř

ŠPENÁTOVÉ PESTO

– 250 g čerstvého špenátu

– 20 ml olivového oleje

– 20 ml oleje z vlašských ořechů

– 1 stroužek česneku

– 30 g sýru grana padano

– sůl, pepř

– citronová šťáva

– 2 lžíce slunečnicových semínek

POSTUP

V první řadě si připravíme špenátové pesto. Z tohoto množství uděláte cca 200 ml skleničku pesta, které můžete uchovávat v lednici.

Špenát propereme a vložíme do mixeru. Přidáme stroužek česneku, olivový i ořechový olej, šťávu z poloviny citronu (po ochutnání můžeme ještě přidat), jemně nastrouhaný sýr a slunečnicová semínka, která jsme si předtím lehce opražili na pánvi. Celou směs necháme mixovat tak dlouho, dokud se nevytvoří krásně jemná konzistence pesta. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě další citronovou šťávou a přendáme do uzavíratelné skleničky, ve které budeme pesto skladovat.

Teď už je postup velice jednoduchý. Druh a množství špaget zvolte dle vašich preferencí a chutí, já použila špagety celozrnné, pokud trpíte celiakií použijte samozřejmě bezlepkové, např. kukuřičné. Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody a mezitím si připravíme rajčata a žampiony. Jak rajčata, tak i žampiony nakrájíme na silnější plátky a necháme je lehce opéct na pánvi na troše olivového oleje. Z obou stran je bohatě posypeme čerstvými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.

Když jsou těstoviny uvařené, slijeme vodu a vmícháme do nich špenátové pesto a vše společně promícháme, aby pesto obalilo skutečně všechny špagety. Servírujeme s plátky grilovaných rajčat a žampionů. Dobrou chuť.

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 2

IMG_4021 IMG_4030 IMG_4031

You might also like