SLUNEČNICOVÝ CHLÉB S CHIA SEMÍNKY

Od té doby, co jsem si domů zhruba před třemi lety přinesla svůj první kvásek, naprosto jsem se zamilovala…zamilovala jsem se do domácího kváskového chleba!! Jakmile se vám po bytě rozvoní čerstvě upečený chléb, pochopíte, a už nikdy nebudete chtít chléb z obchodu.

Kvůli tomu, abychom si ráno mohli vychutnat krajíc čerstvého žitného chleba jsem ochotná vstát klidně ve dvě ráno, abych ho dala upéct. 😀 Ne, opravdu nejsem blázen, ale časově to většinou jinak nestíhám a tak je tenhle noční rituál celkem běžnou součástí mého kváskového života :-). O to víc si pak užiju snídani!!

Chléb peču většinou čistě ze žitné celozrnné mouky a mám ho asi nejraději. Občas do těsta přimíchám špaldovou mouku nebo vločky a pak se zatajeným dechem čekám, co na mě ve formě bude čekat. Kouzelný okamžik. I tento chléb nevznikl jinak, než jako neplánovaný experiment…a jak všichni víme, takové bývají většinou ty nejlepší. A taky že jo…tenhle chléb jsme si doma naprosto zamilovali a peču už témeř jen tento. Je plný křupavých slunečnicových semínek a přesto nádherně měkký a nadýchaný.

Nenechte se odradit dlouhou dobou přípravy, a na první pohled složitému postupu, a upečte si svůj vlastní kváskový chléb…protože to fakt stojí za to 🙂

Pokud ještě svůj kvásek nemáte, doporučuji si najít dárce v místě vašeho bydliště, který se s vámi rád rozdělí. Kváskovou mapu najdete ZDE na stránkách báječného pana Cuketky :-).

INGREDIENCE

– 300 kvasu

– 300 ml vody

– 250 g žitné celozrnné mouky

– 15 g soli

– 150 g slunečnicových semínek

– 1 lžíce sirupu z ječného sladu

– 50 g žitných vloček

– 2 lžíce chia semínek

POSTUP

Základem je kvalitně vyvedený kvas. Ten získáme smícháním 1 polévkové lžíce kvásku se 150 g žitné celozrnné mouky a 150 ml vody. Vznikne nám hustá kaše, kterou necháme v míse přikryté talířem 12 hodin při pokojové teplotě vzejít.

Po 12 hodinách by měl být kvas připraven k dalšímu zpracování. Nezapomeneme si odebrat lžíci zpět do skleničky a pak už jen přimícháme ostatní ingredience a uhněteme vláčné těsto. Já postupuji tak, že si ke kvasu přiliju vodu a ječný slad a důkladně společně rozmíchám. Dále přisypu vločky a semínka a opět důkladně promícháme. Nakonec už jen vmícháme mouku a sůl. Není potřeba zvláště dlouhé hnětení, takže to hravě zvládnete i pokud nejste zrovna Pepek námořník 🙂 Uhnětené těsto necháme v míse a připravíme si formu (klasický srnčí hřbet). V této chvíli máme dvě možnosti, buď formu vymažeme máslem, nebo vyložíme pečícím papírem (občas se ale papír na chleba přilepí a po upečení jde hůře sundat, takže tohle rozhodnutí nechám na Vás). Když máme formu připravenou, stěrkou do něj přemístíme těsto, uhladíme povrch, který lehce orosíme vodou a dáme náš úžasný chléb kynout. Já nechávám kynout v uzavřené troubě, kterou si předtím na chvíli vyhřeji na nejnižší stupeň. Kynutí samotné trvá cca 3,5 – 4 hodiny. V jeho průběhu chléb občas orosíme, aby povrch neosychal. Po cca 3,5 hodinách nás dělí už jen okamžik o té úžasné vůně :). Troubu si rozehřejeme na maximum (u mě 250 C). Před tím, než chléb dáme péct ho ještě jednou naposledy orosíme a poté ihned vložíme do trouby. Pečeme 10 minut a poté snížíme teplotu na 220 stupňů a pečeme ještě 25 minut.

Chléb vyklopíme z formy a zlehka na něj poklepeme. Pokud zní dutě, máme upečeno a chléb je hotový. Pokud ne, necháme ho ještě cca 10 minut volně dopékat bez formy. Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.

Doba přípravy: cca 40 minut (+ 12 hodin aktivace kvasu, + 4 hodiny kynutí)

IMG_3534 IMG_3535 IMG_3541 IMG_3549

You might also like