Slaný dýňový koláč s ovčí ricottou

Už děsně dlouho jsem na něj měla chuť a ještě déle se odhodlávám k jeho realizaci. Slané koláče máme s Vaškem hrozně rádi, a tak ani nevím, proč je vlastně nedělám častěji. Pokud vás taky děsí zdlouhavá příprava s těstem, náplní a následným pečením, můžete ty obavy hned pustit z hlavy! Ano, recept se neobejde bez několika kroků, ale každý z nich je tak jednoduchý a rychlý, že se ani nenadějete a budete mít hotovo.

Slané koláče jsou úžasné jako hlavní jídlo, ale skvěle se hodí jako vydatná svačinka nebo snídaně. To, co na nich mám asi nejradši je ta variabilita. Zajděte si na trh, nakupte sezónní zeleninu, čerstvé sýry nebo vejce od farmáře a upečte z nich koláč. Věřte mi, že doma sklidíte nejedno slovo chvály. 🙂 A právě proto, že je teď hlavní dýňová sezóna, byla moje volba jednoznačná! Dýně, šalvěj a čerstvý sýr z trhu, už teď se mi sbíhají sliny.

A protože víte, že bílou mouku u nás doma nenajdete, je i těsto tohoto koláče ze špaldové mouky, která je daleko zdravější a chutnější. Těsto nemá nijak výraznou chuť a můžete ho tedy využít i při přípravě mnoha dalších sladkých i slaných receptů. Zkuste přidat trošku skořice a lžičku medu a rázem máte zdravý základ třeba na tartaletky.

ingredience

těsto

200 g hladké celozrnné špaldové mouky

100 g másla

1 žloutek

3 lžíce vody

náplň

1/2 větší dýně hokaido

olivový olej

snítka šalvěje

3 velké cibule

2 stroužky česneku

150 g ovčí ricotty (nebo vašeho oblíbeného čerstvého sýra)

sůl, pepř

hrst baby špenátu

postup

Začneme přípravou těsta. Do mísy nasypeme mouku, přidáme změklé máslo, žloutek, tři lžíce studené vody a rukama vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské folie a necháme ho v lednici alespoň půl hodiny odpočívat.

Dýni omyjeme a nakrájíme na asi 1 cm silné měsíčky. Na plechu s pečícím papírem je zakápneme olivovým olejem a bohatě posypeme nahrubo posekanými lístky šalvěje. Lehce osolíme a opepříme a vše promícháme. Dýni pečeme při 180 stupních asi 20 minut, aby lehce změkla.

Zatímco se dýně peče, připravíme si cibulovou náplň. Cibuli nakrájíme na 0,5 cm kolečka, která necháme pomalu restovat na trošce oleje. pozor aby cibule nezhnědla a nespálila se, chceme aby pouze zesládla. Ke konci přihodíme hrst posekané šalvěje, plátky česneku a ještě několik minut restujeme.

Odpočaté těsto rozválíme na velikost formy a důkladně ho natlačíme na její dno i strany. Dno propícháme vidličkou a dáme korpus na 15 minut péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Mezitím rozmixujeme přibližně 1/4 upečené dýně s 50 g ricotty. Touto směsí potřeme dno upečeného korpusu, na ní rozprostřeme cibulovou směs. Nakonec na celý koláč poklademe upečené plátky dýně, rozdrobíme ricottu nebo čerstvý sýr a necháme ještě na 20 zapéct.

Dobrou chuť

Maruška

 

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply