Špaldovo – ovesné ořechové hrudky

Říká se, že není umění upéct nebo uvařit perfektní jídlo podle receptu, to správné umění je improvizace…improvizace zamaskující počáteční nezdar a fiasko. 😀 A přesně to je případ receptu na tyhle skvělé ořechové hrudky. Jak už jste poznali, nepoužívám v kuchyni bílou mouku a klasický bílý rafinovaný cukr. Snažím se tak recepty upravovat a vymýšlet ve zdravější, a pro tělo výživnější, alternativě. Ne vždy jde ale pouze vyměnit bílou pšeničnou mouku za špaldovou a cukr za datlový sirup. Každá surovina má své specifické vlastnosti a člověk, který nemá tolik zkušenností, jen těžko odhadne, jak se mu bude v receptu chovat. A proto moje vaření a pečení vypadá jako jedna velká improvizace, neustálé přisypávání, přilévání a převažování. 😀 Když začínám vařit, ve většině případů vůbec nevím, jaký bude výsledek. A nebylo tomu jinak ani při pečení vánočního cukroví.

Jako asi většina z vás, i já jsem vždycky milovala vanilkové rohlíčky. Ta omamná vůně másla a ořechů neodmyslitelně k vánocům patří stejně jako vůně jehličí z vánočního stromku. Na internetu koluje asi tisíc fitnes receptů na zdravé rohlíčky a není nic snazšího, než některý vyzkoušet. Jenže já prostě podle receptů zásadně nevařim a vždycky si všechno musim udělat po svém…i když to vždy nemá očekávaný konec. Když jsem zadělávala na rohlíčky, měla jsem radost, jak těsto krásně drží tvar, nelepí a netrhá se. Zabalené do folie jsem ho dala na noc odpočívat do lednice a druhý den jsem se plná očekávání vrhla na tvarování mých milovaných rohlíčků. Ukázalo se to ale jako nadlidský ukol…těsto se drolilo a uvnitř válečku jakoby bylo duté. Co teď ale s tím…samozřejmě improvizovat! A tak jsem z těsta udělala kuličky, vmáčkla do nic oříšek a vzniklo něco neuvěřitelně dobrého!!! Cukroví je křehké a samo se rozplyne na jazyku…o to se s vámi prostě musím podělit. Myslím, že jsem letos našla svého favorita!! 🙂 A jaký je ten váš?

img_0302

INGREDIENCE

100 g vlašských ořechů

120 g ovesné mouky

155 g špaldové celozrnné mouky

110 g ghí (nebo klasického másla)

2 žloutky

55 g medu

1 lžíce vanilkového extraktu

vlašské a lískové ořechy na dokončení

POSTUP

V mixeru nebo v mlýnku umeleme vlašské ořechy. Smícháme je se špaldovou moukou a ovesnými vločkami, které si pomele na velmi jemnou mouku. K suchým ingrediencím přidáme změklé ghí, med, žloutky a vanilkový extrakt. Místo ghí můžete použít i klasické kvalitní máslo, já ale miluju jeho oříškovou chuť, proto používam raději jeho přepuštěnou variantu. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme nejlépe přes noc v lednici odpočívat.

Uleželé těsto lehce propracujeme. Odebíráme z něm menší části, ze kterých vytvarujeme menší kuličky. Do každé z nich lehce vtlačíme lískový nebo vlašský oříšek. Těsto okolo oříšku lehce popraská, to je naprosto v pořádku.

Takto připravené dáme cukroví péct do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme do zezlátnutí cca 18 minut.

img_0268 img_0286 img_0292

 

Trackback from your site.

You might also like

Comments

  • Bára

    Written on 10.12.2016

    Odpovědět

    Zdravím vypadají skvěle, máte vyzkoušené jak se naleží? Péct v předstihu nebo až před vánoci? děkuji Šrámková

  • Mary´s Kitchen Love

    Written on 10.12.2016

    Odpovědět

    Děkuju moc 🙂 Pekla jsem je letos prvně, ale byly vynikající i hned po upečení, takže podle mého nepotřebojí tak dlouhou dobu na rozležení 🙂

Leave a Reply