SALÁT Z ČERVENÉ ČOČKY S OLIVAMI A KORIANDREM

S příchodem teplých dní se u mě těší čím dál větší oblibě studené luštěninové saláty. Mezi mé oblíbence patří jednoznačně salát z červené čočky s čerstvým koriandrem a zeleninou!! Je svěží, exotický, plný barev a chutí a navíc plný živin a vitamínů 🙂 Já ho miluju jen tak samotný, ale skvělý je např. s vejcem nebo praženými slunečnicovými semínky 🙂 <3

A jak jste na tom s luštěninami vy? 🙂

INGREDIENCE

– 1 šálek červené čočky

– 1 menší červená paprika

– 1/2 cukety

– 1 mrkev

– 3 jarní cibulky

– ghí/ olivový olej

– svazek čerstvého koriandru

– 1/2 limetky

– jablečný ocet

– sůl, pepř

POSTUP

Jako první si uvaříme červenou čočku. Lehce jí v sítku propláchneme pod tekoucí vodou, abychom ji zbavili případných nečistot. Omytou čočku zalijeme v hrnci dostatečným množstvím vody, přidáme cca 2 lžíce jablečného octa, osolíme a necháme pod pokličkou vařit. Červená čočka se vaří opravdu krátce, dejte pozor ať jí nerozvaříte a nemáte z ní kaši :-). Na salát je ideální tzv. „al dente“, když jí ochutnáte, měla by ještě lehce křupnout. V tu chvíli čočku scedíme a dáme stranou.

Zeleninu do salátu, mrkev, papriku, cuketu a bílou spodní část cibulky, nakrájíme na drobné kostičky a orestujeme na ghí nebo olivovém oleji. Zelenina by měla zůstat křupavá, netrapte jí na pánvi proto moc dlouho 🙂 Okořeňte jí solí a pepřem a vmíchejte do uvařené čočky. Salát zakápneme limetovou šťávou a vmícháme posekanou nať z jarní cibulky. Ta ve vlažném salátu příjemně změkne a lehce zavadne. To ale není to pravé pro koriandr! Ten proto přidáme až do vychladlého salátu (Samozřejmě pokud chceme salát podávat později studený :-)). Nakonec dochutíme solí a pepřem a necháme vychladit.

IMG_5554 IMG_5556 IMG_5558 IMG_5571

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply