RESTAURANT NOOR – DEGUSTACE LIBANONSKÉ KUCHYNĚ

A zase to jídlo…

Někdo by si o nás mohl říct, že jsme cvoci a bude si, s nechápavým výrazem ve tváři, ťukat na čelo…a proč vlastně? Jelikož máme s přítelem jen pár dní v měsíci společné volno celý den, snažíme si ho na 120 procent užít a prožít na maximum. Mezi naše největší vášně patří poznávání nových míst, krásných měst, malebných uliček a památek. A nebylo by to správné výletování, kdybychom dopředu nepátrali po tom, kde je v daném místě jaká zajímavá kavárna s výběrovou kávou a nevšední restaurace nebo bistro. Naši známí o nás s oblibou říkají, že nejezdíme poznávat památky a muzea, ale jídlo, kafe, čokoládu a zmrzlinu. 😀 Asi na tom něco bude…a víte, co? Je to skvělý!!! Život by se měl žít, a přesně to my děláme. Říkáme tomu spojit příjemné s ještě příjemnějším… 🙂

A jinak tomu nebylo ani při naší návštěvy Hradce Králové, který nás naprosto uchvátil a předčil všechna naše očekávání. Samozřejmě jsme si naplánovali, že zajdeme do Obřího akvária, projdeme si historické centrum města a neodpustíme si procházku podél Labe. Město samotné nás naprosto ohromilo svojí čistotou, upraveností, udržovanými nádhernými parky a zhradami. Nevím, jestli to bylo tím, že byl zrovna státní svátek, ale i lidi v tomhle krásném městě byli tak neskutečně milí, že jsme si připadali opravdu jako v jiném světě. O krásách Hradce bych tu mohla psát hodiny, ale jelikož je můj blog především o jídle a gastonomických požitcích, musím se s vámi podělit o kulinářský zážitek, který jsme tady zažili!!!

Kam na jídlo??

Před odjezdem jsme psala kamarádce, která v Hradci studuje, jeslti by mi mohla poslat tipy na dobré restaurace. Poslala mi jich spousty, ale přeci jen to pořád nebylo to, co jsme hledali. Chtěli jsme buď indickou, mexickou nebo klidně čistě vegetariánskou restauraci, kde vyzkoušíme něco nového. A tak jsem sedla k restu.cz a začala hledat. V záplavě všech těch podniků nás na první pohled oslovila restaurace NOOR…a tu bych vám těď chtěla trošku přiblížit, protože si to fakt zaslouží!! 🙂

Autentická kuchyně východního středomoří v srdci Hradce Králové

Restaurant Noor nabízí speciality mezinárodní kuchyně, především pak jídla východního středomoří. V jídelním lístku tak najdete hromadu cizrny, čočky, zeleniny, čerstvých bylinek, ale taky jehněčího masa a specialit z něj.

Že jsme vybrali správně, jsme poznali už po příchodu do restaurace. Ihned se nás ujal úžasný číšník (shodli jsme se na tom, že nejspíš samotný majitel restaurace) odvedl do nás do vrchního patra, kde se nacházela samotná restaurace. S naprosto profesionálním, ale přesto milým a nevtíravým, přístupem nás usadil ke stolu a s úsměvem nám podával menu.

Samotný interiér restaurace je vás přenese daleko na východ do úplně jiného světa. A ikdyž bytostně nenávidím kýče, pozlacené a blýskavé věci, tady jsem se mezi záplavou těch barevných židlí v pozlacených rámech a ubrouskem, který zdobil zlatý kroužek s obrovským zeleným „drahokamem“, cítila strašně příjemně.

Jako pozornost nám na stůl přistála miska vynikajích oliv a kousky smažené domácí chlebové placky (nevím přesně co to bylo, ale bylo to fakt děsně dobrý) :D.

…já asi nemám ani moc hlad, dám si asi jen polévku a nějaký předkrm…

…naivka 😀

Noor nabízí přes obědy i polední nabídku, kde mě na první pohled zaujala polévka z červené čočky, kterou naprosto zbožňuju. To byla jasná volba! Ale co dál? Naprosto mě uchvátila nabídka předkrmů…hommos, lilek, falafel…to bylo něco pro mojí nerozhodnou povahu! 😀 Jelikož ani já, ani Vašek nemusíme mít maso každý den a vegetariánskou kuchyni milujeme, padl nám pohled na degustační vegetariánské menu pro 2 osoby. Zahrnovalo mojí milovanou čočkovou polévku, několik druhů teplých a studených předkrmů, hlavní chod a dezert. To byla jasná volba!! 🙂

Omlovám se za kvalitu fotek, jsou focené jen na mobil. Ale asi bych si neodpustila, kdybych se s vámi o takový zážitek nepodělila, tak mi to snad odpustíte 🙂

Když si menu objednáváme, číšník nás s potutelným úsměvěm upozorňuje, že je toho dost a co nesníme nám samozřejmě zabalí. To neví, jací jsme jedlíci! Opravu nelhal, věřte mi 😀

Jako první jsme dostali polévku z červené čočky. Byla skvělá a po zakápnutí přiloženým citronem se z ní stala naprostá delikatesa. 13633500_899613796831777_1970084597_oPo polévce jsme byla příjemně naladěná na další jídlo a už jsme se vážně nemohla dočkat, co přijde dál. To co ale následovalo nás naprosto dostalo a v první chvíli jsem se musela smát. Čekali jsme miniaturní degustační porce…to jsme se ale šeredně zmýlili. Ve dveřích se, s tím samým poťouchlým úsměvem jako když jsme si jídlo objednávali, objevil číšník s obrovským vozíkem plným jídla a začal nám vše servírovat na stůl (teď jsme pochopili, proč jsou ty stoly tak velké) :D.

…studené předkrmy a saláty…

Ochutnali jsme naprosto dokonalý hommos, zeleninové pasty a dva druhy salátů. Tabuleh byl naprosto geniální…Pokud jste zvyklí stejně jako já na bulgurový salát s petrželí, tak tady to nečekejte. Dostanete úplný opak, petrželový salát s trochou bulguru. Bála jsem se, že mi bude takové množství petržele vadit, ale bylo to prostě dokonalé. 🙂

Hommos – cizrnová pasta

Muhamara – pasta ze syrové nakládané papriky s vlašskými ořechy

Baba Ghanuš – drcený pečený lilek s jemnou zeleninkou

Jalanži – vinné listy plněné rýží a rajčaty

Tabuleh – salát z listové petržele s bulgurem a rajčaty

Fatuš – zeleninový salát s polníčkem, česnekem a krutony

13633389_899613760165114_2009896149_o

…teplé předkrmy…ještě pořád můžeme…

Po naprostém nadšení ze studených předkrmů následoval další chuťový zážitek. Na stůl nám přibyli další misky jídla, které jsme s radostí a očekáváním malého dítěte začali ochutnávat. Asi bych se už jen opakovala, když budu psát, že vše bylo úžasné. 🙂 A co jsme to vlastně měli?

Burak Džubne – sýrové taštičky z domácího listového těsta plněné petrželí

Fatayer Sabanech – špenátové taštičky z domácího těsta plněné listovým špenátem a cibulkou s granátovým sirupem

Falafel – karbanátky z cizrny ochucené koriandrem a česnekem

13616300_899613746831782_366919429_o

…už nám sem nic nevozte…aneb, přijíždí hlavní chod…

S krásně a příjemě plnými bříšky jsme nevěřícně zírali, když se nám na stole objevil další chod. Tak nějak jsme s ním už nepočítali a klidně bychom se bez něj obešli, protože po předkrmech jsme byli opravdu příjemně najedení. Po prvním soustu nám bylo ale jasné, že by byla strašná chyba si na tohle nepočkat!!! Ta chuť bylo neskutečná! Spojená čočky, těstovin, smažené cibulky, krekrů a granátového jablka se zdá na první pohled zvláštně, ale po ochutnání vás zaplaví totální gastronomická euforie!! 🙂

Hurra Isbba – těstoviny s čočkou, posypané praženými kousky domácího těsta, cibulkou, česnekem a koriandrem

13616332_899613716831785_1637856811_o 13647099_899613703498453_1955792037_o

…to dáme…sladká tečka na závěr…

Bez dezertu by to nešlo!! Možná si řeknete, že vám tady tvrdím, že nejím mouku a cukr…a ano, máte pravdu. Doma nemám ani klasickou bílou mouku ani cukr a běžně je nejím. Zastávám ale názor, že jíst se má především s rozumem a tak, aby to člověku vyhovovalo. Ano, jíme zdravě, ale občas si dopřejeme i nějakou tu „prasárničku“ a zahřešíme si. Když poznáváme nové chutě a kuchyně, tak se vším všudy. 🙂 Důležité je si dané jídlo užít a nevyčítat si každé sousto. Já vím, že už si zase dlouho klasický zákusek z bílé mouky a těsta nedám, a o to víc jsem si ho užila.  🙂

Mimochodem vanilkový koláček s datlovou náplní, ručně tlučenou šlehačkou a pistáciemi byl geniální!! Byl by hřích ho neochutnat.

13639881_899613573498466_1000769404_o

13646723_899613583498465_2032905303_o

…přecpaní a naprosto spokojení…

Po dlouhé době odcházím z restaurace nadšená, plná dojmů a naprosto spokojená. Nemůžu a nechci vytknout jedinou věc, protože vše bylo naprosto skvělé. Pofesionální milá obsluha jen umocnila prožitek z jídla.

Restaurantu Noor patří naše velká poklona…rozhodně jsme tu nebyli naposledy!!!

Pokud chcete zažít nevšední kulinářský zážitek a budete mít cestu přes Hradec Králové, tak sem prostě musíte!!!! 🙂

www.noor.cz

13621558_899613680165122_651834315_o 13639867_899613630165127_1650785059_o

Trackback from your site.

You might also like

Comments

  • Daniel

    Written on 14.7.2016

    Odpovědět

    No a tak teď už víte proč v Nooru jíme 4x týdně. 🙂

    • Hrazska Marie

      Written on 14.7.2016

      Odpovědět

      Tomu naprosto rozumím! Škoda, že to máme tak z ruky, jinak bychom tam byli určitě taky hodně často 🙂

      • Mary´s Kitchen Love

        Written on 2.9.2016

        Odpovědět

        Dobrý den, určitě můžete, nemám s tím problém 🙂 jen vás upozorním, že fotografie byly porizovany mobilem a nejsou moc kvalitní 😉

  • Kateřina

    Written on 2.9.2016

    Odpovědět

    Dobrý den, Maruško, mohli bychom fotografii variace studených předkrmů použít do připravované kampaně Slevomatu? Děkuji za zprávu 🙂 . Krásný den!

Leave a Reply