REBARBOROVÝ KOLÁČ S JABLKY A OVESNOU POSYPKOU

Miluju svoje návštěvy u příbuzných na vesnici!! 😀 Nejenom, že je tam mezi těmi všemi stromy a záhonky božský klid, kde načerpám spoustu energie, ale většinou taky odjíždím s pořádnou výslužkou. Téměř vždycky dostanu hromadu domácích vajíček (na které mimochodem nedám dopustit a v obchodě bych si vejce už nekoupila), ale taky ovoce a zeleniny, podle toho co se zrovna urodilo.

Ten pocit, když se procházíte mezi záhony a zajídáte hrášek angreštem a jahody kedlubnou je k nezaplacení. Kdo to nezažil, nemůže moji euforii nikdy pochopit. 😀 Při poslední návštěvě u tetičky jsem se zase takhle jednou procházela, ujídala co mi přišlo pod ruku, když jsem najednou v rohu zahrady objevila poklad!!! Pod obrovskými listy se tam krčila nádherná rebarbora. A to bych nebyla já, abych si jí hned neukradla a doma z ní něco neupekla. No nevím, jestli mě ještě budou zvát na návštěvy…moc se jim teda nevyplatim 😀

Měla jsem hroznou chuť na takový ten nízký koláč s drobenkou. A výsledek? Myslím, že dopadl nad očekávání! Rebarbora byla kyselejší, tak jsem k ní přidala jablko z farmářských trhů a vznikl skvělý koláč bez lepku a oslazený troškou kokosového cukru. Pak že je zdravý životní styl nudný! 🙂

INGREDIENCE

TĚSTO

– 130 g bílého jogurtu

– 130 g pohankové mouky

– 70 g ovesných vloček

– 2 vejce

– 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů

– špetka soli

– 1/2 lžička kapek stevie (nebo sladidlo podle vaší chuti)

OVOCNÁ NÁPLŇ

– 3 stonky rebarbory

– 1 větší jablko

– šťáva z poloviny citronu

– hrst lístků máty

POSYPKA

– 80 g ovesných vloček

– 2 vrchovaté lžíce ghí

– 2 lžíce kokosového cukru

POSTUP

Jako první si připravíme posypku z ovesných vloček. Vločky nasypeme do mixeru a krátce je promixujeme. Chceme dosáhnout toho, aby byly vločky jen částečně nadrcené a zachovaly si svoji strukturu, nikoli namleté. K takto pomletým vločkám přidáme změklé ghí a kokosový cukr pořádně spolu promícháme. Nejlépe vám to půjde rukama. Hotovou posypku zatím dáme odpočívat do lednice a vrhneme se na druhou část receptu, a to přípravu ovoce.

Rebarboru očistěte a podle potřeby oloupejte. Pokud máte mladou, nemusíte jí zbavovat slupky. Pokud už je lae rebarbora větší, je lepší slupku oloupat, abyste místo pochutnávání si na skvělém koláči, nelovili rebarborové nitky mezi zubama. 😀 rebarboru a jablko pokrájíme na menší stejně velké kousky. V míse je pak promícháme s citronovou šťávou a posekanými lístky čerstvé máty.

Jako poslední si připravíme těsto. Začneme tím, že si v mixeru rozmixujeme ovesné vločky na mouku. Tu pak v míse smícháme s pohankovou moukou, špetkou soli a práškem do pečiva. K suchým ingrediencím přidáme bílý jogurt, vejce a stevii či jiné sladidlo podle chuti. Vše důkladně promícháme. Vznikne husté lepivé těsto, které pomocí stěrky namočené ve vodě, rozetřeme na dno koláčové formy vyložené pečícím papírem.

Na těsto opatrně nasypeme rebarborovou směs a rovnoměrně ji rozprostřeme. Nakonec koláč bohatě zasypem ovesnou posypkou a vložíme ho do trouby vyřáté na 180 stupňů. Pečeme cca 35 minut, dokud posypka nezezlátne a ovoce nezměkne.

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 6

IMG_7313 IMG_7316 IMG_7321 IMG_7355 IMG_7363 IMG_7370

 

 

You might also like