Při poslední návštěvě u tety jsem se zase takhle jednou procházela, ujídala co mi přišlo pod ruku, když jsem najednou v rohu zahrady objevila poklad. Pod obrovskými listy se tam krčila nádherná rebarbora. A to bych nebyla já, abych si jí hned neukradla a doma z ní něco neupekla.

Měla jsem hroznou chuť na takový ten nízký koláč s drobenkou. A výsledek? Myslím, že dopadl nad očekávání. Rebarbora byla kyselejší, tak jsem k ní přidala jablko z farmářských trhů a vznikl skvělý koláč bez lepku a oslazený troškou kokosového cukru.

Ingredience

Na těsto:

  • 130 g bílého jogurtu
  • 130 g pohankové mouky
  • 70 g ovesných vloček
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1/2 lžička kapek stevie (nebo sladidlo podle vaší chuti)

Ovocná náplň

  • 3 stonky rebarbory
  • 1 větší jablko
  • šťáva z poloviny citronu
  • hrst lístků máty

Posypka

  • 80 g ovesných vloček
  • 2 vrchovaté lžíce ghí
  • 2 lžíce kokosového cukru

Postup přípravy

Jako první si připravíme posypku z ovesných vloček. Vločky nasypeme do mixeru a krátce je promixujeme. Chceme dosáhnout toho, aby byly vločky jen částečně nadrcené a zachovaly si svoji strukturu, nikoli namleté. K takto pomletým vločkám přidáme změklé ghí a kokosový cukr pořádně spolu promícháme. Nejlépe vám to půjde rukama. Hotovou posypku zatím dáme odpočívat do lednice a vrhneme se na druhou část receptu, a to přípravu ovoce.

Rebarboru očistěte a podle potřeby oloupejte. Pokud máte mladou, nemusíte jí zbavovat slupky. Pokud už je rebarbora větší, je lepší slupku oloupat, abyste místo pochutnávání si na skvělém koláči, nelovili rebarborové nitky mezi zuby. Rebarboru a jablko pokrájíme na menší stejně velké kousky. V míse je pak promícháme s citronovou šťávou a posekanými lístky čerstvé máty.

Jako poslední si připravíme těsto. Začneme tím, že si v mixeru rozmixujeme ovesné vločky na mouku. Tu pak v míse smícháme s pohankovou moukou, špetkou soli a práškem do pečiva. K suchým ingrediencím přidáme bílý jogurt, vejce a stevii či jiné sladidlo podle chuti. Vše důkladně promícháme. Vznikne husté lepivé těsto, které pomocí stěrky namočené ve vodě, rozetřeme na dno koláčové formy vyložené pečícím papírem.

Na těsto opatrně nasypeme rebarborovou směs a rovnoměrně ji rozprostřeme. Nakonec koláč bohatě zasypeme ovesnou posypkou a vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Pečeme cca 35 minut, dokud posypka na koláč nezezlátne a ovoce nezměkne.

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 6

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang