PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO – ZÁZRAK JMÉNEM GHÍ

Uvědomila jsem si, že téměř ve všech receptech používám ghí jako samozřejmou surovinu, vy se mě ale často ptáte, co to vlastně to GHÍ je. Proto jsem se rozhodla Vám sepsat krátký postup, jak si tento zázrak vyrobit velmi snadno doma. Ghí považuji za takový malý zázrak v kuchyni a nedám na něj dopustit!! Miluju ho pro jeho úžasnou oříškovou vůni (nejradši bych ho snědla jen tak lžičkou, VÁŽNĚ!!! :D), ale také pro jeho skvělé vlastnOsti v kuchyni. Má velmi vysoký bod zápalnosti, proto je ideální pro tepelnou úpravu.

Ajurvéda považuje ghí za elixír života, který mj. zlepšuje trávení, bystří mysl a zajišťuje mentální rovnováhu. Díky přepuštění ghí neobsahuje laktózu (zbaví se mléčné bílkoviny), tudíž je vhodné i pro lidi, kteří trpí její intolerancí.

Jak říkám, je to takvý malý zázrak!!! 🙂

CO BUDEME POTŘEBOVAT

– cca 500 g kvalitního másla (já použila vynikající máslo z Grand Moravia)

– hrnec se silnějším dnem

POSTUP

Pro výrobu vždy používám minimálně 500 g másla (u menšího množství by mohlo hrozit připalování), určitě se toho množství nebojte. Životnost ghí je velmi dlouhá, takže nehrozí žluknutí nebo zkažení. A věřte mi, že ho spotřebujete velmi rychle :p :-)Máslo necháme na středním plameni přivést k varu. Poté ihned snížíme teplotu na nejnižší stupeň, tak aby máslo jen lehce pobublávalo (nesmí se však vařit!!!) a na povrchu se postupně oddělovala mléčná bílkovina. Takto necháme máslo „táhnout“ cca 80 minut. Čas je pouze orientační, hotové ghí poznáte podle několika faktorů:

-tekutina je čirá, má krásně zlatavou barvu a oříškovou vůni

-na povrchu je usazená pěna

– přestaneme slyšet lehce praskavý zvuk, který máslo při přepouštění vydávalo

Pokud naše ghí splňuje všechny tyto požadavky, máme vyhráno a jsme téměř u cíle. Teď už jen sejmeme z povrchu pěnu (můžeme jí použít např. do kaší), a ghí přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko do skleničky.

Doba přípravy: cca 80 minut

Množství: necelá sklenice o objemu 500 ml

ghí IMG_3318 IMG_3331 IMG_3341

You might also like