PORTOBELLO BURGER SE SÝREM HALUMI, BATÁTOVÉ HRANOLKY S ROZMARÝNEM

Na portobello burger už jsem se chystala strašně dlouho a ani nevím, proč jsem tak dlouho koupi těchto obřích žampionů odkládala. Naprosto jsem jim totiž propadla!!! Díky jejich velikosti a pevné struktuře se s nimi dají vykouzlit hotové kulinářské poklady…třeba burgery, kde naprosto s přehledem zastoupí úlohu pšeničných bulek. Blíží se sezona venkovního grilování a tenhle skvost by na něm rozhodně neměl chybět!!!

Ať už jste vegetariáni, vyznavači lowcarb či paleo stravování, držíte redukční dietu nebo pouze žijete zdravě a toužíte vyzkoušet něco nového a nevšedního, pak je tento recept právě pro Vás!

INGREDIENCE

– 4 žampiony portobello

– 1 červená paprika

– 100 g sýru halumi

– 50 g (hrst) černých oliv

– 1 rajče

– 2 stroužky česneku

– čerstvá bazalka

– hrst baby špenátu

– sůl, pepř

– olivový olej/ghí

– 2 velké batáty

– 2 snítky rozmarýnu

POSTUP

Paradoxně začneme přípravou hranolek, protože ty zaberou nejvíce času. Batáty pořádně omyjeme a nakrájíme na hranolky. V míse je smícháme s posekaným rozmarýnem, osolíme, lehce zakápneme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180 stupňů. Budou se péct cca 30 – 40 minut (podle tloušťky). Na plech společně s hranolkami dáme péct i rozpůlené rajče.

Další částí tohoto receptu je olivová salsa. Olivy pokrájíme na drobno, přidáme posekaný česnek, čerstvé lístky bazalky a na jemno pokrájené rajče, které se v troubě lehce opeklo (není to však nutné). Podle chuti můžeme osolit nebo opepřit.

A teď už se vrhneme do samotných burgerů. Žampiony zbavíme nožiček, očistíme kloubouky a lehce z obou stran osolíme. Lehce je potřeme rozpuštěným ghí (pokud nemáme, tak olivovým olejem) a vnitřní část posypeme plátky česneku. Stejně tak zpracujeme i papriku. Rozpůlíme ji, zbavíme semínek, posypeme česnekem a můžeme lehce zakápnout ghí nebo olejem. Nejprve dáme péct papriky, protože jim to trvá déme. Když začnou měknout (cca po 5 – 10 minutách), přidáme do trouby i žampiony a pečeme cca 10 minut do změknutí. Dávejte ale pozor, aby příliš nezměkly, měli byste z nich pak bláto.

Těsně před upečením hranolek, žampionů i paprik už si jen na pánvi na troše ghí opečeme halumi.

KONEČNĚ!! Jsme ve finále, teď už stačí burger jen poskládat. Na jeden žampion rozetřeme olivovou salsu, poklademe lístky špenátu, polovinu grilované papriky, sýr a nakonec přiklopíme druhým žampionem. A je to!! Vypadá to složitě, ale věřte mi, že tohle fakt stojí za to!!!

IMG_4181 IMG_4188 IMG_4200 IMG_4205 IMG_4207 IMG_4209 IMG_4211 IMG_4220

You might also like