Pomerančová granola s čokoládou

Sladká jídlaSnackySnídaněZdraví

Tak se mi jednou náhodou dostala do rukou hořká čokoláda s pomerančem. S trošku skeptickým a podezíravým přístupem jsem ji ochutnala a ona chutnala fakt dobře. Postupně jsem tak začala přicházet na to, že tahle kombinace není vůbec, ale vůbec špatná.

Tady dobrý tip – e jím extra křupavá granola s pořádnou dávkou čokolády. Díky čokoládě se v granole vytvoří velké křupavé kousky, které všichni milujeme a potají je chodíme vyjídat ze sklenice.

Díky granole si můžete vychutnat i skvělý zákusek s ovocem a jogurtem.

Pokud milujete ke snídani jogurt s müsli a ovocem, dejte šanci novým chutím a upečte si svoji vlastní granolu. Naivně jsem si myslela, že vystačí alespoň na týden – během 2 dnů byla sklenice prázdná.

Ingredience

Připravíme si:

  • 2 šálky ovesných vloček
  • 1 šálek mandlí
  • 1 pomeranč (chemicky neošetřený)
  • 3 lžíce ghí
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 50 g hořké vysokoprocentní čokolády

A jak zní postup?

Postup přípravy

Začneme tím, že si důkladně omyjeme pomeranč a nastrouháme si z něj kůru. Zatím jí dáme stranou a použijeme jí za chvíli. Připravíme si vodní lázeň, ve které necháme společně rozpustit ghí, rýžový sirup a šťávu z celého pomeranče.

Zatímco se máslo rozpouští, smícháme v míse ovesné vločky s hrubě posekanými mandlemi a pomerančovou kůrou. Do vločkové směsi nakonec vlijeme tekutou složku (rozpuštěné máslo se sirupem a pomerančovou šťávou) a pořádně promícháme, aby se všechny vločky obalily a vytvořily lepkavou hmotu.

Takto připravený základ naší granoly rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem do přibližně centimetrové vrstvy a vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečeme přibližně 20 minut, potom snížíme teplotu na 150 a dopékáme ještě zhruba 1 – 15 minut. Během pečení granolu několikrát lehce promíchejte, aby se rovnoměrně propekla a byla krásně křupavá.

Když je granola krásně zlatavá, vyndáme jí z trouby a lehce do ní vmícháme na kostičky nakrájenou hořkou čokoládu. Teď už víc nemícháme a necháme vše společně vychladnout a ztuhnout. Díky čokoládě se v granole vytvoří ty tolik oblíbené velké a křupavé čokoládové kousky, které všichni tolik milujeme a potají je vyjídáme jako první. Osvědčilo se mi granolu nechat chladnout v lednici a až potom jí přendat do vzduchotěsné nádoby.

Doba přípravy: 45 minut

Počet porcí: 4 – 6

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang