POMAZÁNKA Z PEČENÉ ČERVENÉ ŘEPY

IMG_6009

Kdo by neznal vajíčkovou, česnekovou nebo budapešťskou pomazánku! To jsou samozřejmě klasiky, které velice oblíbené a připravují si je s oblibou den co den. Většina těchto pomazánek ale obsahuje velké množství majonézy (často nekvalitní) a soli. Kupované pomazánky z obchodu v sobě ukrývají navíc ještě mnoho zvýrazňovačů chutí, konzervantů a barviv. Proto si nejraději připravuju různé pomazánky doma…jsou rychlé, výborné a hlavně přesně vím, co do nich dávám!

Není nic jednoduššího, než si připravit doma skvělou pomazánku z kvalitních, čerstvých a především zdraví prospěšných surovin! Miluju červenou řepu, mohla bych jí jíst každý den na milion různých způsobů. Mezi moje nejoblíbenější patří řepa pečená v alobalu, kterých mám vždy dost do zásoby :D. Když mi zbyde nějaká zapomenutá v lednici, je tahle tvarohová pomazánka jasná volba…je totiž naprosto skvělá!

A když si jí namažete na čerstvě upečený kváskový chléb, budete v sedmém nebi.

INGREDIENCE

– 1 pečená červená řepa

– 150 g lučiny

– šťáva z 1 citronu

– 2 lžíce řeřichy

– sůl, pepř

POSTUP

Základem pomazánky je pečená červená řepa, která má výraznější chuť než například řepa pečená. Řepu důkladně omyjeme, položíme na čtverec alobalu, lehce zakápneme olivovým olejem a poklademe snítkou čerstvých bylinek. Takto ochucenou jí zabalíme jako bonbon a vložíme péct do trouby na 200 stupňů na cca 40 minut. Můžete použít také řepu vařenou, jen chuť nebude tolik intenzivní.

Upečenou řepu oloupeme a nastouháme na jemném struhadle. Vmícháme jí společně s čerstvou řeřichou do lučiny a dochutíme citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem.

TIP: Skvělou lučinu si můžete lehce udělat za pár korun doma. Recept už na blogu je, připomenout si ho mmůžete TADY.

Doba přípravy: 10 minut + 40 minut na upečení řepy

IMG_5986IMG_5969 IMG_5973 IMG_6010

 

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply