Pomazánka z bílých fazolí a pečeného česneku

Nedávno jsem v obchodě narazila na rostlinné pomazánky z luštěnin a docela mě to zaujalo. Nikdy jsem moc hotové pomazánky nekupovala, ale s rostlinnou stravou se zvýšil i můj zájem o různé alternativy v obchodech. Několik jsem jich vyzkoušela a musím říct, že některé byly opravdu moc dobré. Přesto nebylo jejich složení vždy takové, jaké bych si představovala a to mě přivedlo na otázku „proč si neuděláš něco takového doma?“ . Hodně často připravuji hummus  z cizrny, ale z jiných luštěnin jsem pomazánku ještě nezkoušela, takže bylo na čase to napravit.

Bílé fazole mají tak úžasně máslovou konzistenci a neutrální chuť, že jsou pro přípravu pomazánky ideální. Já jsem zvolila kombinaci nasládlého pečeného česneku a mojí nejoblíbenější bylinky, tymiánu, a vzniklo z toho něco naprosto skvělého.

Nenechte se odradit delší přípravou pečení česneku, opravdu to stojí za to. Česnek přestane být štiplavý, ale naopak zesládne a dodá vašim jídlům zcela jinou chuť.

Pomazánka je skvělá namazaná na žitné krekry nebo kváskový chléb. A pokud neholdujete pečivu, můžete ji použít jako dip k zelenině.

ingredience

1 plechovka bílých fazolí

2 palice česneku

lžíce olivového oleje

sůl, pepř

lžíce tymiánu

citron

postup

Začneme přípravou česneku. Z palic odřízneme vrchní část tak, aby byly vidět jednotlivé stroužky. Takto připravené je položíme na alobal, zakápneme olivovým olejem, osolíme a opepříme a zabalíme celou palici do balíčku. Pečeme v troubě při 200 stupních přibližně 30 minut. Po půl hodině by měl být česnek měkký. Po upečení alobal rozbalíme, necháme česnek lehce zchladnout a následně jednotlivé stroužky vymačkáme do mixeru.

Do mixeru přidáme k česneku uvařené bílé fazole (nebo z plechovky důkladně propláchnuté vodou), tymián a citronovou šťávu. Vše rozmixujeme na hladkou pastu. Podle chuti dosolíme a dopepříme.

Dobrou chuť

Maruška

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply