Polentové koláčky s karamelizovanou zeleninou a avokádem

Nedávno jsem dostala strašnou chuť na na pizzu. Ani nevím proč, protože pizzu už jsem neměla několik let a nijak zvlášť mě to nelákalo. Chvíli jsme přemýšlela jestli mám opravdu chuť na tu moučnou placku s kupou mastného sýra a došlo mi, že vůbec. Ukázalo se, že bych si dala nějaké placičky nebo koláčky a to mě přivedlo udělat si takové mini pizzy z polenty. Ano, chápete správně, moje chutě se mění z minuty na minutu a ještě ke všemu jsem hrozně nerozhodný člověk. 😀 Takže nakonec vždy udělám něco naprosto jiného. 😀 Ale o to je to zábavnější.

Už ale k samotnému receptu. Při vaření polenty jsem si řekla, co kdybych si na koláčky udělala zkaramelizovanou cibulku? (hmmmm)Vzhledem k tomu, že doma nemáme cukr, začala jsem experimentovat a vytvořila něco naprosto dokonalého! Věřte mi, že když přidáte k cibuli lilek, cuketu a vše svaříte s datlovým sirupem a balzamicem, vznikne vám něco neuvěřitelně dobrého. 🙂

Cibulová směs je úžasná sama o sobě, když k ní ale přidáte máslové avokádo a čerstvý koriandr budete v sedmém nebi.

6

ingredience

1,5 šálku polenty

3 šálky vody

2 lžíce olivového oleje

2 lžíce oregana

sůl

2 cibule

1/2 cukety

1/3 lilku

1 lžíce datlového sirupu

3 lžíce balzamicového octa

1/2 avokáda

čerstvý koriandr

citron

postup

Začneme přípravou polenty, nasypeme ji do hrnce, přidáme olivový olej, oregano a zajileme vařící vodou. Na mírném ohni přivedeme k varu a krátce povaříme, dokud polenta nezhoustne a nevznikne hustá kaše. Podle chuti ochutíme solí a pepřem. Vyložíme plech pečícím papírem a pomocí lžíce na něj tvoříme placičky vysoké asi 1 cm. Pečeme asi 7 minut na 200 stupňů.

Mezitím co se pečou placičky, připravíme si zeleninovou směs. Cibuli nakrájíme na proužky, cuketu a lilek ne menší plátky. Na pánvi rozehřejeme olej a na mírném ohni začneme zeleninu restovat. Dejte pozor, aby se zelenina nespálila, chceme aby změkla a zesládla. Zhruba po deseti minutách přidáme do pánve datlový sirup a balzamico a ještě pár minut společně restujeme dokud se nevypaří tekutiny a nevznikne lehce lepivá karamelová konzistence. Podle chuti dosolíme.

Na hotové polentové placičky dáme zeleninovou směs, pár plátků avokáda a čerstvý koriandr. Nakonec lehce zakápneme citronovou šťávou.

Dobrou chuť

Maruška8

5

3

2

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply