Pohanková granola

  • 1
  • Post Image

Už ani nevím, kde jsem ji objevila poprvé, ale vím, že to byla láska na první kousnutí. Pamatuji si přesně, s jakou skepsí a nedůvěrou jsem se vrhla do namáčení pohanky na müsli. Müsli z pohanky? To přeci nemůže fungovat a už vůbec to nemůže chutnat dobře! To se mi honilo neustále hlavou, ale moje zvědavost byla silnější…naštěstí! Nevím jak vy, ale s pohankou jsme si k sobě hledaly cestu opravdu dlouho. Několikrát skončila v koši doprovázená nadávkami, že tu smradlavou věc už jíst nebudu! Ale jak už to bývá, o co složitější cesta, o to sladší cíl. A já musím říct, že dnes už je náš vztah víc než vřelý :D.

Zpátky ale ke granole. Ať už trpíte nesnášenlivostí lepku nebo jen chcete změnu a obohacení vašeho snídaňového menu, je pohankové müsli to pravé. Dnes tu máte recept na mou nejoblíbenější základní kombinaci, ale fantazii se meze nekladou a přidat můžete skořici, kakao, kešu, mandle a zkrátce vše co máte rádi.

Možná se vám bude zdát množství v receptu přehnané, ale věřte mi, že není. 🙂 Vsadím se s vámi, že si ji nebudete sypat jenom do jogurtu, ale většinu spořádáte jen tak samotnou při každé nenápadné procházce kuchyní. 😀

Ingredience

300 g loupané pohanky (kroupy)

150 g lněného semínka

150 g slunečnicového semínka

50 g dýnového semínka

50 g lískových ořechů

30 g sušených datlí

30 g rozinek

50 ml datlového sirupu

Postup

Pohanku propláchneme přes síto, nasypeme do mísy a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Do druhé mísy nasypeme slunečnicová a lněná semínka a stejně jako pohanku zalijeme vodou. Prozatím tak, aby hladina vody byla cca 1 cm na nimi. Takto necháme alespoň tři hodiny máčet. Hlídejte, aby pohanka byla stále dostatečně namočená, v případě potřeby vodu ještě dolijte. Se semínky buďte opatrnější, potřebujeme, aby vytvořily gel a vodu už z nich vylívat nebudeme. V případě potřeby přilívejte tedy opatrně.

Po třech hodinách by měla mít už semínka gelovitou konzistenci. Semínek si zatím všímat nebudeme a vrhneme se na proplach pohanky. Při namáčení pohanky se vždy vytvoří jakýsi sliz, kterého se potřebujeme zbavit. Jednoduše ji tedy propláchneme studenou vodou přes síto. Když začíná vytékat čistá voda, necháme pohanku pořádně okapat a vrátíme ji zpět do mísy.

Přisypeme semínkový gel, dýňová semínka, nahrubo posekané lískové ořechy a sušené ovoce, které pokrájíme na menší kousky. Nakonec vše dochutíme datlovým sirupem, který granolu krásně osladí a zároveň nám pomůže při jejím spojení. Teď už jen vše společně důkladně promícháme.

Pokud budete granolu sušit v sušičce jako já, nastříhejte si archy z pečícího papíru na jednotlivé pláty. Položte je na jednotlivá síta a rovnoměrně na ně granolu v tenké vrstvě rozetřete. Čím tenčí, tím bude rychleji hotová a hlavně křupavější. Dobu sušení berte prosím jako orientační, záleží na tloušťce pohankové směsi, ale i na výkonu samotné sušičky. Mě se osvědčilo sušit cca 6 hodin na 70 stupňů a pak sosušovat přibližně 8 hodin na 50 stupňů. Hotovou granolu poznáte jednoduše tak, když jde snadno odlepit od pečícího papíru a rozláma na kousky.

Granolu můžete péct samozřejmě i v troubě, jen je potřeba ji více hlídat. Při teplotě 150 stupňů by to mělo trvat cca hodinu. 🙂

Dobrou, sladkou a křupavou chuť,

Maruška 🙂

2 3

 4 5 6 7

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply