Podzimní cizrnový salát s pečenou zeleninou

img_9830

Jako k jaru patří chřest…jako k létu patří jahody, tak k podzimu neodmyslitelně patří dýně a kořenová zelenina. Nejenom, že je pro naše tělo nejvhodnější jíst sezónní a lokální suroviny, ale i jejich cena je v tomhle období více než příznivá. Ikdyž miluju banány, avokáda a takzvané superpotraviny používám v kuchyni opravdu ráda a často, snažím se zařazovat do jídelníčku i hodně těchto sezónních a tuzemských surovin. A mezi mé nejoblíbenější patří na podzim rozhodně dýně. Na blogu už najdete hned několik dýňových receptů, sladkých i slaných. Tak třeba dýňové muffiny jsme si doma tak zamilovali, že jsem je v jednom týdnu pekla hned dvakrát! Recept si můžete připomenou tady.

Mezi moje nejoblíbenější podzimní jídla patří pečená zelenina. Je to rychlé, levné a vždycky tam zužitkuju poslední kousky veškeré zeleniny z lednice. Tentokrát jsem dýni doplnila o červenou řepu a lehce pikantní kombinaci koření a svěží citronovo medovou zálivku. Kayenský pepř dodá zelenině příjemně pikantní nádech a uzená paprika se postará o naprosto skvělou lehce kouřovou chuť. Cizrna se zase postará o pořádnou dávku bílkovin a vy máte výborný a výživný salát. 🙂 Doufám, že vám bude chutnat stejně jako mě 🙂

INGREDIENCE

3 menší červené řepy

1/2 dýně hokaido

1 lžička sušeného tymiánu

2 lžíce olivového oleje

1 lžička mleté uzené papriky

1/2 lžičky kayenského pepře

1/2 lžičky mořské soli

mletý pepř

200 g cizrny (vařené nebo sterilované)

Zálivka

2 lžíce oleje

1/2 citronu

1 lžička medu

postup

Začneme tím, že si dáme předehřát troubu na 200 stupňů. Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Červenou řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Na stejně velké kousky nakrájíme i dýni hokaido, kterou na rozdíl od řepy nemusíme loupat. Zeleninu dáme do větší mísy, zakápneme olivovým olejem, přidáme kayenský pepř, uzenou papriku, tymián, sůl a pepř, a vše společně důkladně promícháme. Zelenina by měla být směsí koření krásně obalená ze všech stran. Takhle připravenou ji nasypeme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 40 minut. Občas můžete zeleninu promíchat, aby se propekla rovnoměrně.

Zatímco se peče dýně s řepou, připravíme si zálivku. Není to nic složitějšího než smíchání olivového oleje s citronovou sťávou a troškou medu. Vše metličkou důkladně rozšleháme, aby se všechny ingredience spojily a vznikla hladká zálivka.

Upečenou zeleninu smícháme v míse s cizrnou a citronovou zálivkou. Podávat můžeme ihned ještě teplý, ale chutná skvěle i studený.

Dobrou chuť!

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 2

img_9814 img_9816 img_9825 img_9837

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply