PICKLES – KVAŠENÝ ZELNÝ SALÁT

Jaro už sice klepe na dveře, ale naše tělo je po zimním období oslabené a o to více prahne po přísunu vitamínů. Právě zima je ideálním obdobím pro přípravu a konzumaci kvašené zeleniny, neboli pickles. Že jste o této přípravě zatím jen slyšeli, ale sami jste neměli odvahu se do ní pustit? Pojďmě to společně napravit. Poté, co se mi dostala do rukou úžasná knížka Síla přírodní fermentace, jsem se rozhodla tuto přípravu vyzkoušet a musím vám říct, že jsem se zamilovala! Při procesu fermentace vzniká přirozeně kyselina mléčná, nepotřebujeme tak narozdíl od běžných nakládaných zelenin použití octu a cukru, které naše tělo spíše dráždí. Naopak, kvašená zelenina získává kvašením mnoho dalších cenným benefitů pro naše zdraví…podporuje trávení, dále např. působí preventivně proti stresu a nachlazení, které je teď v zimě na denním pořádku.

INGREDIENCE

– 700 g bílého hlávkvého zelí

– 2 velké mrkve

– 1 cibule

– 2 lžičky soli

– 1/2 lžičky kmínu (nemusí být)

POSTUP

Příprava kvašené zeleniny je velice jednoduchá. Nejprve si nakrouháme nebo nakrájíme ostrým nožem zelí na tenké plátky, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a cibuli pokrájíme na drobné kostičky. Takto připravenou zeleninu přendáme do mísy, zasypeme solí (já na cca 1 kg zeleniny použila dvě čajové lžičky). Nyní nastává fáze, kdy ze zeleniny potřebujeme dostat tekutinu. Toho docílíme tak, že jí budeme v míse tlakem mačkat (jen si vzpomeňte, jak se zelí šlape ve velkých kádích nohama, vy to máte podstatně jednodušší :)). Můžete použít nějaký těžký plochý předmět, ale mě se stejně nejvíce osvědčila dlaň sevřená v pěst, přeci jen ruční práce je vždycky nejlepší, že?!!! Takto zeleninu stlačujeme cca 10 minut, dokud nepustí dostatečné množství tekutiny. Pak už jí jen přendáme do velké zavařovací sklenice nebo jiné nádoby, pořádně upěchujeme a vršek co nejvíce zatížíme, abychom zamezili přístupu vzduchu. Já celou nádobu ještě zabalila do potravinové folie. A máme hotovo, teď už jen salát necháme při pokojové teplotě cca 3 – 4 dny fermentovat. Když je hotový, můžeme ihned konzumovat nebo přendat do skleniček a skladovat v chladu.

Doba přípravy: 20 minut (+ 4 dny na fermentaci)

Počet porcí: cca 4 menší skleničky

IMG_3777 IMG_3782 IMG_3791

 

You might also like