PESTO Z MĚDVĚDÍHO ČESNEKU

Medvědí česnek už se dostává na výsluní jídelních lístků prestižních restaurací, nabídky obchodů i farmářských trhů, a rozhodně právem! Tato jarní bylinka, která mnohdy roste nenápadně v lese ve vašem okolí a vy ji celé roky nevědomky přecházíte bez povšimnutí, je totiž nabitá obrovským spektrem živin a vitamínů.

Medvědí česnek je považován za velmi silnou a účinnou detoxikační potravinu, která mj. obsahuje také velké množství významného antioxidantu, vitaminu C, jež hraje významnou roli při utváření a upevňování naší imunity, která je po zimním období často velmi oslabená.

Chuť medvědího česneku je velice příjemná, lehce štiplavá, ale ne tolik agresivní jako u klasického česneku. Zpracovávat můžete celé listy např. do salátů, polévek nebo pomazánek. Pokud si chcete ale jeho chuť vychutnávat déle, je nejvhodnější a nejoblíbenější variantou pesto. Receptů na pesto z medvědího česneku existuje nespočet, my Vám dnes ukážeme základní recepturu s parmazánem a slunečnicovými semínky, která se skvěle hodí do těstovin, omáček nabo na opečený chléb.

INGREDIENCE

– 200 g listů medvědího česneku

– 100 ml olivového oleje

– 50 g strouhaného parmazánu

– 50 g slunečnicových semínek

– špetka soli

POSTUP

Jednotlivé listy česneku si nejprve důkladně očistíme. Osvědčily se mi dvě metody, buď ho namočíte do mísy se studenou vodou, kde se v podstatě lístky umyjí samy a vy je potom už jen necháte na utěrce oschnout. Druhý postup je trošku náročnější, ale o to větší radost z odvedené práce budete mít. Já osobně si každý líst očistím od nečistot ručně jeden po druhém. Je jen na vás, jak budete postupovat vy.

Pokud nevlastníte mixér s opravdu velkou nádobou, je nejlepší sekat listy postupně. Do mixeru vložte hrst česneku a rozmixuje ho krátce nahrubo. Česnek zmenší svůj objem a vy takto můžete pokračovat, dokud nerozmixujete všechen. V průběhu mixování přilijeme zhruba polovinu oleje, půjde to pak snáz.

Ve chvíli, kdy máte všechen česnek rozmixovaný, přidáme do mixeru slunečnicový semínka, která jsme si předtím lehce opražili na suché pánvi, parmazán, sůl a zbytek oleje a ještě krátce společně pomixujeme. Nechceme docílit hladké konzistence, naopak. Hrubší struktura ořechů je právě to, co dělá toto pesto tak skvělé!

A máme hotovo. Hotové pesto upěchujeme do čistých skleniček a zalijeme asi 1 cm vrstvou oleje, díky čemuž prodloužíme jeho životnost.

Můj TIP: nechám si pouze jednu menší skleničku pesta na nejbližší spotřebu. Zbytek nechám ve tvořítku na led ztuhnout v mrazáku. Vzniknou mi tak jednotlivé porce, které mohu používat v průběhu celého roku bez obav, že se mi pesto zkazí.

IMG_4588 IMG_4589

IMG_4591

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply