PESTO Z MĚDVĚDÍHO ČESNEKU S VLAŠSKÝMI OŘECHY (VEGANSKÉ)

IMG_4563

Včera jsem Vám ukazovala mojí momentálně nejoblíbenější snídani!! Chléb s pestem z medvědího česneku se ztraceným vejcem!!!

Letos jsem dělala dva druhy medvědího pesta – klasické s parmazánem, které je boží třeba do těstovin <3. Pak jsem udělala ale vegan verzi s vlašskými ořechy, a řeknu vám…to je teprve pecka!!! Má mnohem hrubší strukturu a jemnou chuť vlašských ořechů, která nádherně vynikne, protože jsem místo velmi aromatického olivového oleje zvolila olej ořechový!! A přesně tohle pesto je naprosto dokonalé namazané na čerstvém žitném chlebu nebo opečeném toastu…to prostě musíte vyzkoušet!!! <3

INGREDIENCE

– 150 g medvědího česneku

– 60 g vlašských ořechů

– 40 ml oleje z vlašských ořechů

– 1/4 lžičky soli

POSTUP

Jednotlivé listy česneku si nejprve důkladně očistíme. Osvědčily se mi dvě metody, buď ho namočíte do mísy se studenou vodou, kde se v podstatě lístky umyjí samy a vy je potom už jen necháte na utěrce oschnout. Druhý postup je trošku náročnější, ale o to větší radost z odvedené práce budete mít :p…já osobně si každý list očistím od nečistot ručně jeden po druhém. Je jen na vás, jak budete postupovat vy.

Pokud nevlastníte, stejně jako já, mixér s opravdu velkou nádobou, je nejlepší sekat listy postupně. Do mixeru vložte hrst česneku a rozmixuje ho krátce nahrubo. Česnek zmenší svůj objem a vy takto můžete pokračovat, dokud nerozmixujete všechen. V průběhu mixování přilijeme zhruba polovinu oleje, půjde to pak snáz.

Ve chvíli, kdy máte všechen česnek rozmixovaný, přidáme do mixeru vlašské ořechy, sůl a zbytek oleje a ještě krátce společně pomixujeme. Nechceme docílit hladké konzistence, naopak. Hrubší struktura ořechů je právě to, co dělá toto pesto tak skvělé!

A máme hotovo. Hotové pesto upěchujeme do čistých skleniček a zalijeme asi 1 cm vrstvou oleje, díky čemuž prodloužíme jeho životnost.

Můj TIP: nechám si pouze jednu menší skleničku pesta na nejbližší spotřebu. Zbytek nechám ve tvořítku na led ztuhnout v mrazáku. Vzniknou mi tak jednotlivé porce, které mohu používat v průběhu celého roku bez obav, že se mi pesto zkazí.

IMG_4570 IMG_4573 IMG_4575 IMG_4581

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply