PEČENÉ BRAMBORY S KOŘENOVOU ZELENINOU

Pro naše tělo jsou nejlepší a nejpřínosnější lokální a sezónní suroviny. V zimě to s výběrem zelniny a ovoce není příliš jednoduché a nabídka lokálních českých potravin je omezená. Přesto, nebo možná právě proto, bychom se měli naučit využívat tuto nabídku naplno. V zimě je královnou zeleniny kořenová zelenina jako je červená řepa, celer, dýně, pastyňák, různé druhy ředkví apod., takže skutečně je z čeho vybírat. Bohužel mnoho lidí bere tyto druhy zeleniny jako podřadné…řepu zná pouze sterilovanou, a mrkev s petrželí maximálně jako základ bramboračky!! To je ale velká škoda, kořenová zelenina je skvělá, plná chutí a dají se z ní vykouzlit neuvěřitelně chutná jídla.

Vyzkoušejte pro začátek vynikající klasiku v podobě pečených brambor s kořenovou zeleninou, uvidíte, že si tento pokrm zamilujete.

INGREDIENCE

– 4 brambory

– 1 větší červená řepa

– 1 velký pastyňák (petržel)

– 1/2 velké bulvy celeru

– 2 mrkve

– 1 červená cibule

– 5 stroužků česneku

– 3 pl olivového oleje

– 2 pl omáčky tamari

– provencálské bylinky

– sůl, pepř

– mozzarela k podávání

POSTUP

Všechnu zeleninu kromě brambor oloupeme a nakrájíme na větší špalíčky nebo měsíčky. Stejně tak i brambory, které ale necháme se slupkou. Česnek pouze lehce rozmáčkeme nožem, odstraníme slupku a necháme celé stroužky. Vše přendáme do mísy, zasypeme důkladně bylinkami, zalijeme olivovým olejem a tamari omáčkou, osolíme a opepříme a důkladně vše společně promícháme. Takto připravenou zeleninu přesypeme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme cca hodinu na 180 stupňů. Zpočátku je vhodné péct zeleninu přikrytou alobalem, aby se její povrch nespálil. Po upečení můžete podávat jako přílohu k masu, nebo jen samotné jako zdravé mlsání. Já ji mám nejraději s mozzarelou, která se na ještě teplé zelenině lehce rozteče, zakápnuté olejem (např. lanýžovým, ten je vynikající).

Doba přípravy: cca 70 minut
Počet porcí: 3

IMG_2733 IMG_2737

You might also like