Pečená pikantní karotka

1

Vždycky jsem obdivovala tu roztomilost malých pečených mrkviček v kuchařkách. Vypadaly prostě tak sexy a hrozně fotogenicky, nemluvě o tom, že taky určitě skvěle chutnají. Ani nevím proč, ale vždycky jsem byla líná péct se jen se samotnými karotkami a všechny moje chutě na pečenou zeleninu končily stejně…plným pekáčem řepy, brambor, mrkve, dýně a cibule. Tohle jídlo je skvělé a mohla bych ho jíst pořád, ale co si budeme povídat není příliš fotogenické a vzhledné. 😀

V týdnu jsem ale v obchodě narazila na překrásné malé karotky s natí a hned jsem měla jasno! Miluju pikantní jídla, ale Vašek je naopak nesnáší, takže jsem zvolila kompromis a vzniklo toto skvělé jídlo. Kajenský pepř dodá příjemnou štiplavost vyváženou sladkostí rýžového sirupu, který navíc na povrchu vytvoří tu skvělou karamelovou kůrku.

Doporučuji připravit minimálně dvojnásobné množství. Ať už karotky použijete jako přílohu, součást salátu nebo jako zdravý snack k televizi, dlouho nevydrží. 🙂

6

ingredience

10 menších mrkví

2 lžíce olivového oleje

1/2 lžičky kajenského pepře

1/4 lžičky kurkumy

1/4 lžičky soli

1 lžička rýžového sirupu

3 snítky čerstvého tymiánu a oregána

postup

Karotku nezbavíme celé zelené natě, ale na jejím konci necháme zhruba centimetrový ocásek. Pokud ale nemáte mrkev s natí, nic si  z toho nedělejte. Chutnat bude pořád skvěle. 🙂 Mrkev celou oloupeme a vložíme do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Posypeme ji kořením, solí a posekanými bylinkami, zakápneme olivovým olejem a rýžovým sirupem a vše společně důkladně promícháme.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů a pečeme přibližně 20 minut, dokud mrkev nezměkne a nezezlátne. Rýžový sirup na povrchu krásně zkaramelizuje a vytvoří úplně skvělou krustu.

Pečenou karotku můžete podávat jako přílohu, hodit jí do salátu anebo jí sníst prostě jen tak samotnou, protože tak je stejně nejlepší. 🙂

Dobrou chuť

Maruška

2

8

3

4

5

7

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply