NEPEČENÝ KOKOSOVÝ DORT S TVAROHEM

Vždy jsem milovala dezerty s tvarohem, mezi mé nejoblíbenější patřily vždy míša řezy. Milovala jsem ten jemný tvarohový krém, který se tak pomalu a sladce rozpouštěl na jazyku :D. Klasický míša krém ale obsahuje strašně velké množství másla a cukru, které z něj dělá opravdu kalorickou, a ne příliš zdravou, bombu.

Nedávno jsem v nabídce jedné z kaváren viděla právě, můj tolik oblíbený, míša dort a já začala přemýšlet, čím máslo v krému nahradit. Musela jsem na to pořád myslet až mě konečně napadla ta spásná myšlenka…KOKOSOVÉ MÁSLO!!! No jasně!! Tahle dobrota, která u nás doma patří k nejoblíbenějším pochoutkám je přeci v pokojové teplotě tekutá, ale v lednicic ztuhne na kámen. To musí fungovat…tahle myšlenka mě provázela tak dlouho, že jsem to konečně musela zrealizovat. A jaký byl výsledek? Naprosto předčil má očekávání. Nejen, že šel dort po několikahodinovém pobytu v lednici krásně krájet, on navíc skvěle chutnal. Díky kokosu získal krém přirozenou sladost a v puse se taaak pomalu a slastně rozpouštěl. 🙂 Pokud patříte mezi milovníky lehkých tvarohových dezertů, je tenhle dort přesně pro vás, určitě ho vyzkoušejte.

INGREDIENCE

KORPUS

– 2 šálky vloček

– 1 šálek datlí

– 1 lžíce kakaa

NÁPLŇ

– 500 g tvarohu (ve vaničce)

– 2 lžíce medu

– 200 strouhaného kokosu nebo hotového kokosového másla

– 2 lžíce vanilkového extraktu

– 10 jahod

–  kokosové plátky na ozdobení

POSTUP

Začneme přípravou korpusu. Je to velice jednoduché, sušené datle zalijeme horkou vodou a necháme je změknout a nasáknout tekutinu. Mezitím si v mixeru pomeleme ovesné vločky. Já mám radši, když jsou v korpusu cítit jejich kousky, takže je nemelu úplně na hladkou mouku, ale nechávám hrubší strukturu. Vločky si zatím přesypeme vedle do misky a v mixeru rozmixujeme namočené datle společně s částí vody, ve které se namáčely (zbytek si ještě necháme na případné zředění korpusu). Když máme z datlí hladký krém, vrátíme k nim do mixeru zpět pomleté vločky a kakao a společně ještě chvilku mixujeme. Vznikne nám tužší lepkavá hmota, kterou bude nejspíš potřeba ještě lehce zpracovat rukama, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Pokud by bylo těsto příliš drolivé, přilijeme trošku datlové vody. Hotové těsto natlačíme navlhčenými dlaněmi na dno malé dortové formy a necháme v lednici odpočívat.

Krém je ve své podstatě velice snadný, jediným zádrhelem může být kokosové máslo. Věřím ale, že taková maličkost vás od výroby této dobroty neodradí! Kokosové máslo můžete koupit na internetu nebo v některých prodejnách zdravé výživy. Jeho cena je ale často přemrštěná a přitom není nic jednoduššího, než si vyrobit máslo z kokosu doma. Stačí vám k tomu alespoň trošku výkonný mixér a trocha trpělivosti :-). Výrobu kokosového másla už jsem popisovala v jednom z předchozích receptů, připomenout si ji můžete TADY.

Ať už jste si máslo koupili nebo vyrobili, konečně můžete začít s výrobou tohoto nebeského tvarohového krému. Tvaroh důkladně rozmícháme s medem a vanilkovým extraktem. Do ochuceného tvarohu pak už jen metličkou vmícháme povolené (nechávám ho vždy ve vodní lázni, aby získalo krásně krémovou konzistenci) kokosové máslo. Polovinu krému nalijeme do dortové formy na vločkový korpus a uhladíme stěrkou. Do druhé poloviny vmícháme jahody, které jsme rozmixovali na pyré. Vzniklý jahodový krém opatrně vlijeme na na první světlou vrstvu krému a uhladíme. Takto připravený dort dáme nejlépe přes noc ztuhnout do lednice. Pokud chceme proces tuhnutí urychlit, vložíme formu cca na 3 hodiny do mrazáku a před krájením necháme dort deset minut povolit.

Nelekejte se, že krém je tekutý. Kokosové máslo má tu úžasnou vlastnost, že velmi rychle tuhne a díky tomu půjde dort po odležení krásně krájet.

Hotový dort opatrně vyjmeme z formy, ozdobíme kokosovými plátky a můžeme servírovat.

TIP: nenechávejte dort dlouhou dobu mimo lednici. ukrojte si jen tolik porcí, které budete hned jíst a zbytek uložtě zpět do chladničky. Kokosové máslo by povolilo a dort by mohl povolit a ztratit svůj tvar.

IMG_5603 IMG_5633 IMG_5646 IMG_5656 IMG_5667 IMG_5579

You might also like