Věděli jste, že v obchodech nenajdete vločky jen ovesné, ale i spoustu jiných minimálně stejně dobrých a výživných druhů? Mnoho z nich je navíc bezlepkových, což určitě potěší nejednoho celiaka. 🙂 Každé z nich mají svou specifickou chuť a strukturu, a proto jsem se naučila je do kaše mixovat. Navzájem se krásně doplňují a dodají jí lepší chuť. Tak třeba pohankové dodají vaší snídani lehce oříškový nádech. Pohanka je významným zdrojem rutinu, který je úžasným pomocníkem při léčbě cévních a žilních onemocnění, napomáhá správnému prokrvování a posiluje imunitní systém. Možná vám bude chvíli trvat, než si na její chuť zvyknete, ale přidávejte postupně malé množství a uvidíte, že si ji určitě zamilujete.
Dlouho jsem přemýšlela, jak tuto kaši pojmenuji a myslím, že název „nejen ovesná“ je dokonale výstižný. Ovesné kaše známe všichni a děláme si je nejčastěji ráno ke snídani. Přidáním dalších vloček ale vznikne naprosto něco nového a skvělého. 🙂 Na oslazení kaše jsem použila zralý banán a lesní borůvky, které jsem dostala od babičky. Snídaně je moje nejoblíbenější část a jídlo dne, a proto se snažím si jí vždy užít a připravit si to nejlepší, abych pak celý zbytek dne nechodila mlsně okolo lednice. Však to určitě dobře znáte. 🙂
ingredience
20 g ovesných jemných vloček
20 g jáhlových vloček
20 g pohankových vloček
200 ml rostlinného mléka
100 ml vody
hrst borůvek
1 malý banán
1/2 lžičky skořice
Postup
Ovesné, jáhlové i pohankové vločky nasypeme do menšího hrnce a zalijeme vodou a mlékem. Přisypeme borůvky a skořici a pomalu přivedeme kaši k varu. Vařečkou se snažíme borůvky co nejvíc rozmačkat, aby kaše měla plnou borůvkovou chuť a krásnou fialovou barvu. Vaříme několik minut, dokud není kaše krásně krémová.
Na závěr do hotové kaše vmícháme polovinu rozmačkaného banánu. Ozdobíme druhou polovinou banánu nebo jiným ovocem.
Dobrou chuť
Maruška