MRKVOVÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK S VŮNÍ MÁTY A OŘECHŮ

Když se vysloví slovo Velikonoce, každý z nás si představí něco jiného. Pro mě osobně jsou Velikonoce svátek, který symbolizuje příchod jara a začátek toho nejkrásnějšího barevného, veselého a voňavého ročního období. Pro někoho jsou to svátky času stráveného s rodinou při malování vajíček a pletení pomlázky. Svátky plné krásných tradic a koledování. Pro mnohé jsou to ale stále svátky plné jídla.

Mezi tradiční velikonoční pochoutky patří bezesporu beránek. Nechcete ale porušit váš zdravý životní styl nebo redukční dietu? Mám pro Vás řešení!! Vyměňte cukr za stevii a přirozenou sladkost ovoce a mouku za ovesné vločky, a můžete si absolutně bez výčitek pochutnávat.

INGREDIENCE

– 150 g mrkve

– 150 g ovesné mouky

– 2 vejce

– 150 g jablečného pyré

– kůra z jednoho bio citronu

– 1 lžíce perníkového koření

– kousek čerstvého zázvoru

– 50 ml mléka (já použila mandlové)

– hrst vlašských ořechů

– menší hrst lístků máty

– 30 kapek stevie

– 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva bez fosfátů

– kokosový olej a strouhaný kokos na vysypání formy

POSTUP

Začneme tím, že si oloupeme mrkev a nastrouháme jí na jemném struhadle. Do mísy s mrkví přidáme vajíčka (nejlépe domácí), jablečné pyré, stevii a citronovou kůru a důkladně rozmícháme. Do mrkvového základu přilijeme mléko a postupně vmícháme ovesnou mouku smíchanou se strouhaným zázvorem, práškem do pečiva a perníkovým kořením. (Ovesnou mouku si velmi snadno vyrobíte sami doma pouhým pomletím ovesných vloček v mixeru).

Na závěr vmícháme na hrubo posekané vlašské ořechy a lístky máty, které jsme naopak posekali velmi jemně. Finální těsto by mělo být hutnější, ne však příliš tuhé a hutné, proto ho můžete dle potřeby ještě doředit trochou mléka.

Těsto pomocí stěrky přendáme do formy na beránka, kterou jsme důkladně vymazali olejem a vysypali kokosem. Přiklopíme vrchní část formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 50 minut. Přibližně 10 – 15 minut před koncem pečení jsem sundala vrchní část formy a dopékala beránka odkrytého. Propečení kontrolujte špejlí, přeci jen, každá trouba peče jinak.

Doba přípravy: 1 hodina

Počet porcí: malá forma na beránka

IMG_4342 IMG_4362 IMG_4382

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply