Medové arašídové máslo

Nechápu, jak jsem mohla žít většinu života bez oříškových másel (já vím, že arašídy nejsou oříšky, ale to teď neřešme)!!! Pamatuju si přesně na svoje první arašídové máslo…zpočátku mi bylo hrozně nepříjemné jak se lepí na patro a na zuby. Byla jsem ale vytrvalá, testovala jsem sousto po soustu poctivě a u posledního zaboření lžičky na dno prázdné skleničky jsem zjistila, že mi to vlastně chutná, a to moc. Fakt, že mi pak druhý den bylo pekelně zle, nebudeme příliš rozmazávat. 😀

Arašídy jsou nejlevnější a nejdostupnější formou těchto másel, proto ho používám nejvíce při pečení a vaření. Když si chci dopřát něco víc extra, rozhodně si dám mandlové nebo kešu máslo, ty jsou totiž dokonalé. Pokud se vám ale nechce investovat taková částka do malé skleničky, (kterou, co si budeme povídat sníme během chvilky) je arašídové máslo skvělou alternativou.

Skvěle se hodí do kaší, namazané na banánový chlebíček nebo jen tak samotné lžičkou přímo ze skleničky. Až vás ale přeci jen samotné omrzí, zkuste si připravit jeho ochucenou variantu. Přidejte med a skořici a okamžitě tu dobrotu povýšíte o několik stupňů výš. Takové máslo pak nejraději mažu na lívance nebo plátky jablíčka. Fantazii se však meze nekladou, tak se pochlubte, jak ho nejradši jíte vy? 🙂

ingredience

200 g arašídů

3 lžíce medu

1 vrchovatá lžička skořice

špetka soli

postup

Arašídy buď koupíme už vyloupané nebo je zbavíme slupky sami. Oloupané arašídy opražíme za stálého máchání na nízkém plameni na pánvi. Míchejte opravdu pečlivě, jinak se vám arašídy z jedné strany spálí a druhá zůstane neopražená. Ve chvíli, kdy arašídy lehce zhnědnou a začnou vonět, přesypeme je z pánve do mixeru, kde je necháme chvíli vychladnout. Zchladlé arašídy začneme mixovat a mixujeme tak dlouho, dokud nezačnou uvolňovat tuk a nezmění se v tekuté máslo.

Do másla přidáme skořici, med a špetku soli a znovu mixer zapneme. Nejprve se může zdát, že se máslo jakoby zdrclo, ale dejte mu chvilku a vše se spojí do krémové hladké konzistence.

Hotové máslo skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.

Dobrou chuť

Maruška

Trackback from your site.

You might also like

Comments

Leave a Reply