MANDLOVÉ MLÉKO

Rostlinná strava má v poslední době stále více příznivců a stále častěji se o ní mluví. Přijde mi, že s rozmachem tohoto stylu stravování přichází na trh a do povědomí lidí vůbec, spousta zajímavých surovin a alternativ k běžným surovinám. A z toho mám velkou radost! Ačkoli na rostlinné stravě nejsem, nebudu asi nikdy vegetarián ani vegan, tak mám k tomuto stylu stravování velice blízko. Pro náš organismus je odlehčení od živočišných produktů určitě prospěšný a měli bychom rostlinnou stravu alespoň několikrát týdně do svého jídelníčku zařadit.

Já osobně jím maso jen velmi málo, co ale miluju jsou sýry a mléčné výrobky jako je tvaroh, bílé jogurty a kefír. Bez toho si zatím svůj život neumím představit a nedělá mi problém tyto výrobky trávit. Co jsem ale z jídelníčku vyřadila už před několika lety bylo kravské mléko. Cítila jsem se po něm, narozdíl od zakysoných mléčných výrobků, vždy nafouklá jako balon. A proto jsem byla hrozně ráda, když jsem objevila kouzlo rostlinných mlék.

V obchodě jsou ale nesmyslně drahé a plné přidaných cukrů a konzervantů. Když mám ale chuť, není nic jednoduššího než si připravit takové mléko za pár korun doma. 🙂 Zkoušela jsem kokosové, konopné, makové nebo právě mandlové, které vám představím dnes. Je nasládlé a lehce voní po mandlích. Je skvělé do ranního müsli. Dobře vychlazené je ale skvělé i samotné!

INGREDIENCE

– 120 g mandlí

– 1 l vody

+ voda na namáčení mandlí

POSTUP

Výroba rostlinného mléka je velice jednoduchá. Celé mandle zalijeme vodou a necháme přibližně 12 hodin namáčet. Já většinou namáčím přes noc a ráno už si můžu pochutnat na čerstvě udělaném mléku ke snídani.

Po namočení slijeme vodu, ve které se mandle namáčely. Mandle nasypeme do mixeru, zalijeme je 1 litrem čerstvé vody a začneme mixovat. Mixujeme tak dlouho, dokud z mandlí není pouze drť a v nádobě vznikně krásně napěněná bílá tekutina. V mém mixeru to trvá asi 5 minut.

Hotové mléko důkladně přecedíme přes plátýnko nebo papírový filtr do čisté nádoby. Já používám látkové sítko, ve kterém se dá rozmixovaná drť ještě krásně vyždímat, takže nepřijdete opravdu ani o kapku.

Ptáte se, co se zbylou mandlovou drtí? Rozhodně jí nevyhazujte! Dá se přimíchat do ranní ovesné kaše, smoothie nebo z ní upečete skvělý dezert. Vyzkoušet můžete například skvělou bezlepkovou a veganskou bábovku s kousky čokolády, kterou už mám na blogu. Recept najdete ZDE. 🙂

TIP: Pokud byste chtěli dosáhnout sladší chuti mléka, přidejte k mandlím do mixeru 2 sušené datle.

Doba přípravy: 10 minut + 12 hodin na namáčení mandlí

IMG_5859 IMG_5865 IMG_5874 IMG_5876 IMG_5877 IMG_5882

You might also like