MAKOVÉ KREKRY Z HRACHOVÉ MOUKY

Před nějakou dobou jsme si na farmářských trzích koupili, pro nás tehdy dosud nepoznanou dobrotu, bezlepkové hrachové chipsy. Jejich chuť nás naprosto dostala!! A nebyla bych to já, kdybych sáček hned neotáčela a nezačala zkoumat jejich složení. Když jsem viděla, že neobsahují nic víc než olej, mouku, sůl a mák, řekla jsem si, že tohle prostě musí jít udělat i doma!!! A tak jsem začala experimentovat.

První pokusy nebyly příliš zdařené, těsto bylo mastné a ktekry tvrdé. Člověk aby se bál, že si vyláme zuby :D. Byla jsem ale trpělivá, hrála si s poměry vody a oleje a nakonec se mi to podařilo, a já se s vámi dnes můžu podělit o recept. Krekry chutnají snad ještě líp než ty kupované!!

PS: jsou silně návykové, doporučuji udělat rovnou dvojitou dávku 🙂

INGREDIENCE

– 200 g hrachové mouky

– 60 ml olivového oleje

– 70 ml vody

– 1/2 lžičky soli

– 30 g máku

POSTUP

Hrachovou mouku nasypeme do větší mísy a promícháme jí se solí a mákem.  Přidáme olivový olej a vodu a vařečkou začneme zpracovávat těsto. Vařečkou ale těsto nepropracujete dokonale, proto si ho ve chvíli, kdy se mouka spojí s tekutinou, vyklopíme na vál a zpracujeme ho ještě rukama.

Konzistence těsta by měla být hladká a neměla by se drolit. Na pracovní plochu si položíme pečící papír, na kterém těsto budeme nakonec i péct. Osvědčilo se mi válet těsto přímo na něm, předejdete potrhání při přenášení na plech.  Pečící papír pomoučníme, položíme na něj těsto a dlaní ho lehce zploštíme. Opět pomoučníme a začneme opatrně, pomalými pohyby,válečkem vytvářet co nejtenčí plát. Nezapomínejte pomoučnit těsto i v průběhu válení, aby se vám nezačalo lepit na váleček a trhat se.

Čím tenčí plát se vám podaří vyválet, tím lépe, ideální je tloušťka cca 2 mm. Teď už jen nakrájíme těsto na požadované tvary a vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme do zezlátnutí cca 15 minut.

Upečené krekry necháme zcela vychladnout, jsou potom mnohme křupavější a chutnější. Pokud by se vám nějakým zázrakem podařilo nesníst je na posezení, skladujte ve vzduchotěsné nádobě. 🙂

Doba přípravy: 30 minut

3

2 IMG_5469 IMG_5479 IMG_5492 IMG_5503

 

 

You might also like