Tento recept je skvělý vždy, ale především teď v létě si ho užívám dvojnásob. Nejenže je zelenina mnohem chutnější a dostupnější, ale hlavně začíná období pikniků! Nevím jak vy, ale já jsem si pikniky zamilovala a kdyby to bylo možné, tak v trávě na dece snídám, obědvám i večeřím. Ten pocit svobody, společnost skvělých lidí, volného prostoru a zeleně všude kolem a sluneční paprsky mi dodávají tolik energie a já jsem v takových chvílích opravdu šťastná.
A právě lilkové závitky nesmí na pořádném pikniku chybět! Jsou skvělé studené a můžete je přikusovat k salátu, s pečivem nebo prostě jen tak samotné. Minulý týden jsem pořádala piknik pro kamarády a sklidili velký úspěch, a to i u masožravců. 🙂
Dříve jsem milovala naplnit lilek ricottou a čerstvými bylinkami (je to skvělé, pokud nejste na rostlinné stravě určitě to vyzkoušejte) a dlouho jsem přemýšlela čím to nahradit. Volba padla na kombinaci oliv a sušených rajčat, které zkrátka nikdy nemůžou zklamat.
A jaké kombinace máte nejraději vy? 🙂
ingredience
2 menší lilky
hrst zelených oliv
6 sušených rajčat
3 lžíce slunečnicových semínek
1 šalotka
menší stroužek česneku
3 lžíce olivového oleje
provencálské bylinky
sůl, pepř
hrst rukoly
postup
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Lilek omyjeme, odřízneme vrchní část a nakrájíme ho na plátky silné cca 0,5 cm. Na plech dáme pečící papír a vyskládáme na ně plátky lilků. Potřeme je olivovým olejem, posypeme bylinkami, solí a pepřem. To samé uděláme i z druhé strany. Vložíme do trouby a pečeme cca 15 minut do změknutí. Zhruba v polovině doby lilky obrátíme.
Zatímco se lilek peče, připravíme si náplň. Do mixeru hodíme oloupanou šalotku, česnek, olivy, sušená rajčata a slunečnicová semínka. Vše důkladně rozmixujeme. Během mixování bude nejspíš potřeba setřít směs ze stěn mixeru. Výsledné pesto by mělo mít hrubší strukturu, aby v něm byly cítit jednotlivé ingredience. Já to tak mám raději, vy můžete vše rozmixovat úplně dohladka. 🙂
Upečené lilky necháme chvilku vychladnout. Po vychladnutí totiž lilek změkne a půjde hezky rolovat. Jednotlivé plátky potřeme pestem a poklademe několika lístky rukoly. Zarolujeme a podáváme.
Dobrou chuť
Maruška