LEVANDULOVÉ KNEDLÍČKY S JAHODOVOU OMÁČKOU

Já prostě miluju jahodovou sezónu!!!! Jahody jíme doma ke snídani, obědu, svačině i večeři..no a mezi tím je chodím ujídat jen tak samotné!!  Jako každý rok, i letos nesměla chybět návštěva samosběru, kde jsem udělala zásoby do mrazáku (v zimě není nic lepšího!!!). Potřebuju si v něm ale nechat místo ještě na další ovoce, a tak vymýšlím stále nové jahodové recepty, které pak s radostí a láskou jíme :-). A víte co, je to skvělé!! 🙂 A nemůžu vás ochudit o další skvělý jahodový recept, kterým jsou tyto báječné levandulové knedlíčky s jahodovou omáčkou.

Těsto je téměř jen z tvarohu, žádná mouka, žádný cukr, a díky tomu se v puse úplně rozplynou. Levandule jim navíc dodá skvělý šmrnc, který se krásně doplňuje s jahodami a čerstvou mátou. No prostě lahůdka a nejspíš moje nová závislost.

INGREDIENCE

KNEDLÍČKY

– 250 g tvarohu (v papíru, ne ve vaničce)

– 1 vejce

– 20 kapek stevie

– 1 lžíce pohankové krupice + na obalení knedlíčků

– 1/2 lžičky levandulových květů (cca ze dvou stébel)

OMÁČKA

– 250 g jahod

– 1 lžička vanilkového extraktu

– 1 lžička medu

– 10 lístků máty

– 1 lžíce vanilkového pudingu (použila jsem puding bez lepku)

– 1 dcl vody

POSTUP

Tvaroh lehce osušíme papírovou utěrkou, abychom ho co nejvíce zbavili tekutiny. K vysušenému tvarohu přidáme vejce (nejlépe domácí), levandulové květy, stevii a lžíci pohankové krupice. Důkladně společně promícháme a pomocí lžíce tvoříme z těsta kuličky, které v rukou lehce vytvarujeme. Každý knedlíček ještě obalíme v pohankové krupici. Knedlíčky vaříme ve vroucí vodě cca 5 minut.

Na omáčku si připravíme jahody, které důkladně omyjeme a překrájíme na čtvrtiny. Dáme je do menšího hrnce, podlijeme 1 dcl vody a necháme na mírném plameni vařit cca 5 minut. Ve chvíli kdy jahody pustí dostatek tekutiny a změknou, rozmixujeme část ponorným mixerem. Chceme ale aby v omáčce zůstaly i celé kusy jahod, takže stačí opravdu jen velmi krátce. K rozmixovaným jahodám přidáme puding a metličkou ho důkladně rozmícháme a necháme ještě cca 2 minuty provařit. Pak už nevaříme! Nakonec vmícháme natrhané lístky máty a necháme omáčku ještě lehce zchladnout. Až do vychladlé omáčky vmícháme med. Proč nesladím medem rovnou? Med při vysokých teplotách ztrácí veškeré cenné látky, kvůli kterým si ho tolik ceníme :-).

Knedlíčky podáváme přelité jahodovou omáčkou, ozdobené lísty čerstvé máty. Skvěle se hodí jako lehké hlavní jídlo, stejně tak dobře si na nich ale pochutnáte i ke svačině.  🙂

IMG_6932 IMG_6942 IMG_6944 IMG_6947 IMG_6970 IMG_6972 IMG_6975 IMG_6993 IMG_6994

Trackback from your site.

You might also like

Comments

  • Matthias

    Written on 5.7.2016

    Odpovědět

    I see you don’t monetize your page, i know how to earn some extra cash and get more
    visitors using one simple method, just search in google
    for; How to monetize a blog Twardziel advices

Leave a Reply