KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA S CHILLI A KURKUMOU

Květák…květákový mozeček…smažený květák s tatarskou omáčkou a bramborem…také se vám vybavují při vysvovení této zeleniny pouze tyto pokrmy? Pokud ano, rozhodně čtěte dál, protože květák je mnohem zajímavější a variabilnější surovina, se kterou můžete v kuchyni vykouzlit nejednu zdravou a chutnou lahůdku. Nejen, že je skvělým zdrojem minerálů a vitamínů, ale dává se do spojitosti také s prevencí rakoviny díky svému významnému obsahu fytochemických antikarcinogenů.

Květák je také velice vhodná surovina při redukční dietě. Přestože obsahuje pouze minimum sacharidů a tuků, má skvělé sytící vlastnosti a může tedy sloužit jako vhodný základ vašeho jídla. Skvělým tipem je právě zpracování květáků ve formě polévky, skvěle zasytí, zahřeje a navíc si pochutnáte!

INGREDIENCE

– 1 cibule

– 3 řapíky celeru

– 1/2 většího květáku

– 1 menší šálek uvařené cizrny

– 1 litr zeleninového vývaru

– 1 kl mleté kurkumy

– 1 pl ghí (olivového oleje)

– sůl, pepř

– chilli paprička

– čerstvý koriandr

POSTUP

Cibuli nakrájíme na drobno a necháme ji lehce zesklovatět v hrnci na rozpáleném ghí nebo oleji. Po chvíli přidáme na menší kousky pokrájený řapíkatý celer a společně ještě několik minut restujeme. Do tohoto základu vlijeme pár lžic horkého vývaru a zaprášíme kurkumou. Tekutinu přidávám proto, aby se kurkuma nespálila a nezkazila tak chuť polévky. Necháme vývar odpařit a ještě lehce zarestujeme. Nakonec přisypeme cizrnu a květák rozebraný na drobné růžičky, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme pod poklicí vařit do měkka. Přibližně po 20 minutách by měl být květák měkký. V tuto chvíli už stačí jen polévku rozmixovat ponorným mixérem a ochutit solí a pepřem. Nakonec vmícháme do polévky posekanou chilli papričku a necháme ještě lehce prohřát. Podáváme bohatě posypané posekanými lístky čerstvého koriandru.

IMG_3745 IMG_3751 IMG_3758 IMG_3760

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply