Květáková polévka s chilli a kurkumou

CizrnaPolévkySlané receptyZeleninové polévky

Květák, květákový mozeček, smažený květák s tatarskou omáčkou a bramborem. Také se vám vybavují při vyslovení této zeleniny pouze tyto pokrmy? Pokud ano, rozhodně čtěte dál, protože květák je mnohem zajímavější a variabilnější surovina, se kterou můžete v kuchyni vykouzlit nejednu zdravou a chutnou lahůdku.

Nejen, že je skvělým zdrojem minerálů a vitamínů, ale dává se do spojitosti také s prevencí rakoviny díky svému významnému obsahu fytochemických antikarcinogenů.

Květák je také velice vhodná surovina při redukční dietě. Přestože obsahuje pouze minimum sacharidů a tuků, má skvělé sytící vlastnosti a může tedy sloužit jako vhodný základ vašeho jídla. Skvělým tipem je právě zpracování květáků ve formě polévky, skvěle zasytí, zahřeje a navíc si pochutnáte. Pikantní květáková polévka je toho důkazem.

TIP: Pikantní hlavní chod? Katův šleh podle nového receptu z kvalitních surovin jistě předčí očekávání všech strávníků.

Ingredience

Připravíme si:

  • 1 cibule
  • 3 řapíky celeru
  • 1/2 většího květáku
  • 1 menší šálek uvařené cizrny
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 lžíce ghí (olivového oleje)
  • sůl, pepř
  • chilli paprička
  • čerstvý koriandr

A jak zní postup?

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme na drobno a necháme ji lehce zesklovatět v hrnci na rozpáleném ghí nebo oleji. Po chvíli přidáme na menší kousky pokrájený řapíkatý celer a společně ještě několik minut restujeme. Do tohoto základu vlijeme pár lžic horkého vývaru a zaprášíme kurkumou. Tekutinu přidávám proto, aby se kurkuma nespálila a nezkazila tak chuť polévky. Necháme vývar odpařit a ještě lehce zarestujeme.

Nakonec přisypeme cizrnu a květák rozebraný na drobné růžičky, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme pod poklicí vařit do měkka. Přibližně po 20 minutách by měl být květák měkký. V tuto chvíli už stačí jen polévku rozmixovat ponorným mixérem a ochutit solí a pepřem. Nakonec vmícháme do polévky posekanou chilli papričku a necháme ještě lehce prohřát. Podáváme bohatě posypané posekanými lístky čerstvého koriandru.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang