KUŘECÍ VÝVAR S PAŽITKOVÝM VAJEČNÝM SVÍTKEM

Polévka je grunt, to říkavaly už naše babičky a měly svatou pravdu. Já osobně se řadím mezi velké milovníky polévek. Nejraději mám ty husté a krémové, ve kterých takříkajíc stojí lžíce. Nepohrdnu ale ani dobrým a poctivým vývarem. Je to klasika, kterou nikdy nic nezkazíte a určitě vám přijde k chuti.

Ani nevím proč, ale když se řekne vývar, vybavím si prázdniny u babičky na vesnici. Vůbec nevím, jestli jsme ho tam vůbec jedli, ale ta vzpomínka na bezstarostné dětství mě vždycky zahřeje u srdce, stejně jako miska horkého vývaru zahřeje a uspokojí vždycky můj žaludek. 🙂 A protože mě příbuzní neustále zásobují záplavou domácích vajíček, byla vaječná zavářka jasnou volbou. Tentokrát jsem zvolila vaječný svítek s pažitkou. Je krásně nadýchaný, voní po muškátovém oříšku a polévku pozvedle do úplně jiné dimenze.

Příprava vývaru je věčným tématem mezi kuchaři, každý má ten svůj osvědčený a nejlepší postup na ten nejlepší a nejsilnější vývar. Nehledejte v dnešním receptu něco speciálního, chci vám jen ukázat můj postup při výrobě této pochoutky. Snad vám bude chutnat. 🙂

INGREDIENCE

VÝVAR

– 3 kuřecí skelety

– 2 menší mrkve

– 2 petržele

– 1/2 bulvy celeru

– 1 velká cibule

– 4 stroužky česneku

– celerová nať

– 15 kuliček celého černého pepře

– 8 kuliček nového koření

– 4 bobkové listy

– 2 lžíce ghí

– sůl

– cca 3 litry vody

SVÍTEK

– 2 vejce (nejlépe z domácího chovu)

– 1/3 lžičky mletého muškátového oříšku

– svazek čerstvé pažitky

– 2 lžíce Hrašky

– sůl, pepř

– 1 lžička ghí

POSTUP

Skelety důkladně omyjeme a zbavíme je přebytečné kůže, která by z vývaru udělala jen mastnou vodu. Mrkev, celer a petržel oloupeme a překrojíme napůl. Česnek a cibuli neloupeme! Cibuli pouze překrojíme na polovinu a česnek čepelí nože lehce zmáčkmeme.

V hrnci necháme rozpálit ghí (nebo jiný tuk, ale ghí dodá zelenině krásnou vůni). Zeleninu v hrci zprudka orestujeme a necháme lehce zhnědnout. Když se sem tam objeví náznak připálení, vůbec to není na škodu. Ve chvíli, kdy je zelenina orestovaná, přidáme k ní maso a koření a zalijeme vodou. záleží na velikosti skeletů a samotného hrnce, já naliju vodu vždy až po okraj. Přivedeme vývar k varu a ihned stáhneme plamen, aby se vývar dál nevařil a jen lehce pobublávat. Měl by se tzv. táhnout. V průběhu varu sbíráme z povrchu usazenou pěnu. Takto necháme táhnout vývar minimálně 3 hodiny. Čím déle, tím bude samozřejmě silnější.

Pokud už jsme s chutí vývaru spokojení, vyjmeme z něj maso a zeleninu a důkladně ho přecedíme. Vývar dosoluji vždy až hotový, protože si často část dávám do mrazáku jako zákald pro polévky a rizota. Dochutíme tedy dle chuti solí, popřípadě čerstvě mletým pepřem.

Připravíme si svítek. Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s posekanou pažitkou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Do bílků přidáme špetku soli a ušleháme z nich tuhý sníh, který zlehka vmícháme do žloutkové směsi. Nakonec do těsta lehce vmícháme hrašku. Na pánvičce rozehřejeme přepuštěné máslo a svítek na ní na mírném plameni z obou stran opečeme. Z každé strany opékejte cca 2 minuty, ne déle, aŤ svítek nevysušíte.

Vývar podáváme horký, s obraným kuřecím masem, pokrájenou uvařenou zeleninou a na kostičky nakrájeným svítkem.

Doba přípravy: 4 hodiny

Počet porcí: 8

IMG_7466 IMG_7471 IMG_7508 IMG_7511 IMG_7527 IMG_7531

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply