Krémová kokosová rýže s vanilkou

Vůbec si nevzpomínám, že by se u nás doma mléčná rýže někdy jedla. Když jsem byla malá, občas nám mamka zkoušela propašovat k jídlu rýžový nákyp, ale co si pamatuji, neshledával se s velkým ohlasem. 😀 Rýže a sladká chuť mi zkrátka nikdy nešly dohromady. A to rýži opravdu miluju a mohla bych jí jíst každý den!

S novým pohledem na stravu jsem ale začala (díky bohu) objevovat nové chutě a konečně jsem měla kuráž vyzkoušet nové kombinace a dát druhou (možná třetí) šanci jídlům a potravinám, které jsem dřív nemohla ani cítit. Jestli jsem blogu něčemu vděčná, tak je to právě objevování nových chutí. Mohla bych neustále dokola jíst ovesnou kaši ke snídani, rýži k obědu a salát k večeři…myslím, že by to ale za chvíli přestalo bavit nejen mě, ale hlavně vás.

Přesně si vybavuji ten den, kdy jsem vařila tenhle recept poprvé. Byla chladná  zimní sobota, byli jsme s Vaškem v kavárně a měli ještě dost času do otevíračky. Soboty byly tehdy vždy slabé a lidi začali pomaličku chodit až kolem desáté. Ideální čas na přípravu skvělé snídaně. Dala jsem se do vaření, vanilka s kokosem voněla po celé kavárně!!! Nandala jsem horkou kaši do misek, ozdobila ovocem a už ji nesla do našich krásných žlutých ušáků. Uvelebili jsme se každý do svého, Váša nám udělal ranní kávu…vše bylo dokonalé, sobota jak má být!! Jen jsme snědli dvě sousta, vešla první rodinka, za ní druhá a pak další…a my jsme si kaši za pochodu dojedli asi o hodinu později. 😀 Ta chuť mě ale tak nadchla, že jsem ji od té doby dělala už mnohokrát a konečně se s vámi o ní podělím! 🙂

Teď už si jen naplánujte krásné poklidné ráno, pusťte si svoji oblíbenou hudbu a vrhněte se do vaření! 🙂

ingredience

(na 3 porce)

2 menší šálky rýže natural (po uvaření 300g)

2 lžíce kokosového cukru

1 vanilkový lusk

500 ml kokosového mléka

čerstvé ovoce (maliny, borůvky, rybíz,…)

postup

Rýži propláchneme studenou vodou a necháme vařit podle návodu pod pokličkou do změknutí. Já jsem na dva šálky rýže použila 4 šálky vody, protože rýže natural je trošku tužší a potřebuje víc času.

Ve chvíli, kdy se vyvaří voda a rýže je měkká, stáhneme plamen na minimum a zalijeme kokosovým mlékem. Přidáme cukr vydlabaná semínka vanilky i celý zbytek vanilkového lusku a necháme vše společně vařit. Když má kaše krémovou konzistenci, vyndáme vanilkový lusk a nalijeme do misek. Ozdobíme ovocem a podáváme.

Trackback from your site.

You might also like

Comments

Leave a Reply