Košíčky s lískooříškovým krémem a pistáciemi

Víte, za co jsem blogování opravdu vděčná? Za to, že je pro mě kolikrát tou jedinou motivací a hnacím motorem k vyzkoušení něčeho nového. Protože se snažím, aby byly recepty na blogu různorodé a nepřestaly vás bavit, neustále přemýšlím, čím bych vám udělala radost, jaký recept by se vám mohl líbit…Tyhle otázky se mi honí hlavou neustále a já jsem za to opravdu neskutečně vděčná. Nebýt blogu, asi bychom neměli letos žádné cukroví nebo bychom skončili u raw koulí. 😀 Takže vám děkuji, děkuji za to, že tu jste, že se vám recepty líbí, vaříte podle nich a dáváte mi neustále sílu vymýšlet něco nového.

A tak vznikl i dnešní recept. Měla jsem v hlavně přesnou představu, jak budou moje líkooříškové tartaletky vypadat, ale pořád se ne a ne dokopat k jejich přípravě. Vánoce byly ideální příležitost a já jsem děsně ráda, že vám teď můžu recept na tyhle boží košíčky předat. A pokud patříte k milovníkům Nutelly, zamilujete si ho dvojnásob! Krém je totiž plný pražených lískových oříšků, kakaa a kakaového másla, to přeci nejde nemilovat, no ne? 🙂

ingredience

košíčky

130 g ovesné mouky

50 g hladké pohankové mouky

30 g kokosového cukru

70 g datlí medjool

70 g kokosového oleje

5 lžic vody

krém

200 g lískových oříšků

70 g nepraženého kakaa

50 g rýžového sirupu nebo medu

100 g kakaového másla

špetka soli

pistácie

postup

V míse smícháme všechny suché ingredience, tj. ovesnou, pohankovou mouku a kokosový cukr a zatím jí dáme stranou. Datle medjool vypeckujeme a dáme do mixeru. Pokud používáte klasické menší sušené datle, nechte je asi na půl hodiny namočené ve vodě, aby změkly. Do mixeru k datlím přidejte kokosový olej a vodu a vše společně rozmixujte dohladka. Vznikne lepivá pasta, kterou stěrkou vyškrábněte do mísy k mouce a cukru. Vše důkladně promíchejte a vypracujte kompaktní těsto.

Připravte si formičky na košíčky. Kousek těsta vmáčkneme do formičky, aby ji celou vyplnila. Dejte pozor, aby stěny košíčku nebyly příliš tlusté, těžko by se pak plnily. 🙂 Naplněné formičky pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů přibližně 10 minut do zezlátnutí. Ještě teplé košíčky z formiček vyklepneme a necháme vychladnout.

Na krém začneme tím, že lískové oříšky nasypeme na plech a necháme pražit na 200 stupňů přibližně 10 minut, pozor ať se vám nespálí! Ve chvíli, kdy se oříšky rozvoní a slupka jim popraská a ztmavne, nasypte je na čistou utěrku, zabalte ji a třete v ní oříšky o sebe, aby se oloupaly. Oříšky zbavené slupky nasypeme do mixeru a mixujeme na nejvyšší stupeň. Bude potřeba občas setřít oříšky ze stěny. Mixujte tak dlouho, dokud oříšky nezačnou uvolňovat tuk a nestane se z nich hladké máslo. Mezitím si ve vodní lázni necháme rozpustit kakaové máslo.

Když jsou oříšky rozmixované na máslo, přidáme kakao, rýžový sirup, špetku soli a začneme znovu mixovat. Postupně do mixeru přilévejte zchladlé (ne horké!!) kakaové máslo a nechte vymixovat do hladkého krému. Nelekejte se, že je tekutější, v lednici krásně ztuhne. Hotovým krémem naplníme košíčky a necháme v lednici ztuhnout. Já hotové košíčky ještě potřu jen velmi tenkou vrstvou krému a posypu oříšky.

Dobrou chuť

Maruška

You might also like