Jaro je moje nejoblíbenější roční období. Vše se probouzí k životu, země se začíná opět prohřívat a začínáme čerpat energii ze slunečních paprsků, kterých je přes zimu žalostně málo.
Začíná také období bylinek a čerstvé zeleniny. Pro vše ale nemusíte chodit pouze do obchodu nebo na trhy…mnohdy se stačí jít projít a narazíte na hotové poklady!!! Tak třeba mladé kopřivy. Ano, opravdu čtete správě…ty malé zelené potvůrky, které nás venku pálí a štípou mají přímo blahodárné účinky na zdraví. Působí jako kartáč na ledviny, léčí např. nemoci a záněty močových cest. Kopřivy patří k rostlinám nejpříznivěji působící na čištění krve a tím její benefity zdaleka nekončí :-).
Vyrazte ještě dnes ven s košíkem a přineste si trošku vitamínů z přírody!! 🙂 Stojí to za to 🙂
INGREDIENCE
– 1/2 hlávky mladého bílého zelí
– 1 velká mrkev
– svazek ředkviček
– hrst listů mladých kopřiv
– hrst naklíčené řeřichy
– sůl
– 2 lžíce oleje z vlašských ořechů
– šťáva z poloviny citronu
– 2 lžíce jablečného octa
POSTUP
promícháme. Necháme ho zatím odpočívat a nakrájíme si zbytek surovin. Ředkvičky pokrájíme na tenké plátky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme zeleninu do mísy se zelím, zakápneme jablečným octem a ořechovým olejem a důkladně promícháme, aby zelenina lehce zkřehla. Nakonec vmícháme posekané lístky mladých kopřiv a klíčky řeřichy.
Salát necháme nejlépe do druhého dne odležet a můžeme dodat našemu tělu pořádnou dávku vitamínů 🙂
Doba přípravy: 10 minut
Počet porcí: 3