Jáhlový koláč s meruňkami a kokosovou drobenkou

7

Jak víte, miluju sladké a nedokážu si bez něj život představit. Bílý rafinovaný cukr a klasickou pšeničnou mouku už jsem ale dávno z jídelníčku vyřadila a doma se mi vůbec nevyskytuje. Když peču koláč snažím se hledat bezlepkové alternativy, které jsou pro naše těla mnohem snáze stravitelné a zdravější (lepek ale určitě neodsuzuji a třeba žitný kváskový chléb miluju).

Na trhu je dnes tak obrovské množství zdravých alternativ k bílé mouce. Já nejraději používám jáhlovou, pohankovou nebo ovesnou mouku. Oves je přirozeně bezlepková potravina, je ale většinou zpracovávána v provozech pro zpracování dalších obilovin s lepkem a může tak docházet ke kontaminaci. Pokud ale netrpíte těžkou celiakií, vločky  si s klidným svědomím dejte.

Nedávno se mi ale stalo, že jsem doma neměla ani jednu mouku, ale zároveň jsem měla chuť na nějaký šťavnatý koláč s ovocem. Z trhu jsem si totiž přinesla úžasně voňavé meruňky. 🙂 Výsledkem je dnešní jáhlový koláček, který je úžasně šťavnatý a vláčný. Co ho ale dělá dokonalým, je kokosová drobenka, která je, můj bože, dokonalá! Tak už jste ho zkusili?? 🙂

3

Ingredience

280 g jáhel

550 ml ovesného mléka na uvaření jáhel (můžete nahradit vodou)

80 g strouhaného kokosu

50 g rýžového sirupu

30 g kokosového cukru

200 ml mléka do těsta

3 lžíce psylia (15 lžic vody)

1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů

10 meruňek

Kokosová drobenka

2 hrsti kokosových plátků

2 hrsti vlašských ořechů

2 lžíce kokosového cukru

2 lžíce kokosového oleje

Jáhly několikrát spaříme vroucí vodou, abychom je zbavili hořkosti a necháme pomalu vařit v mléce pod pokličkou (mléko můžete nahradit vodou, ale počítejte s tím, že těsto pak bude méně sladké). Když se mléko/voda vyvaří a jáhly změknou, necháme je pod pokličkou ještě cca 10 minut dojít.

Mezitím co jáhly chladnou, připravíme si kokosovou posypku na koláč. V míse smícháme kokosové plátky a nahrubo posekané ořechy s kokosovým cukrem a olejem.

Nasypeme do misky psylium a zalijeme ho vodou. Jáhly přesypeme do mísy, přidáme kokosový cukr, rýžový sirup, strouhaný kokos a prášek do pečiva. Nakonec přilijeme mléko a vše důkladně promícháme. Nejlépe těsto zpracujeme rukama. 🙂 Hotové těsto rozprostřeme do formy vymazané kokosovým olej a vysypané kokosem. Na povrch těsta rozprostřeme půlky meruněk a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Takto pečeme 20 minut. Potom koláč vyndáme, posypeme drobenkou a pečeme dalších 20 minut.

Dobrou chuť

Maruška

2

5

6

1

4

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply