Jáhlové lívance s omáčkou z jahod a papáji

Kdo by nemiloval nedělní snídaně. U nás doma je to jediný den, kdy nemusíme do práce a můžeme si tak v klidu užít náš ranní rituál. Než jsme si otevřeli kavárnu a chodili do „běžných“ zaměstnání na desátou, mohli jsme si tenhle luxus dopřávat každý den. Ne, nechci si tady stěžovat, ale je pravda, že mi ty ranní chvilky štěstí a pohody chybí. O to víc si jí pak ale v neděli vážíme a vychutnáváme. 🙂 Poslední dobou nás hrozně baví chodit na snídani ven, do bister a kaváren a objevovat nová místa a chutě. Miluju ten ruch, pestrost barev, rozmanitost chutí a vůní ranní kávy a horkých lívanců se šlehačkou…aach bože, mám hlad 😀 Pak jsou ale dny, kdy se ná nikam nechce, a to pak začne ten pravý rituál. Chvilku se beztrestně válíme v posteli, pak jdu připravovat snídani, zatímco Vašík namele a uvaří čerstvou kávu. A takové dny si žádají vždy něco speciálního, třeba lívance…

Tentokrát padla volba na jáhlovou mouku a krásně zralou papáju v míse s ovocem. Jáhlovou mouku používám moc ráda, má neutrální chuť a dobře se s ní pracuje. Lívanečky z ní jsou krásně vláčné a nadýchané. A pokud je přelijete omáčkou ze zralého ovoce se svěží meduňkou, budete v sedmém nebi. 🙂

|ingredience

100 g jáhlové mouky

150 ml rostlinného mléka (já použila rýžové)

1 lžíce psylia

1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů

špetka soli

1 lžíce rýžového sirupu

kokosový olej na opékání

Omáčka

1/4 zralé papáji

3 velké jahody

1/2 lžičky mleté skořice

pár lístků meduňky

 

postup

V míse si nejprve smícháme všechny suché ingredience, tj. mouku, psylium, kypřící prášek a špetku soli. Vše společně promícháme, přilijeme mléko a datlový sirup a vytvoříme hladké řidší těsto. Nelekejte se, že je konzistence řídká, nechtě těsto alespoň 15 minut odpočívat a uvidíte, jak zhoustne.

Zatímco těsto odpočívá, připravíme si omáčku. Papáju rozkrojíme, zbavíme semínek a vydlabeme všechnu zralou dužinu. Hodíme ji společně s jahodami, meduňkou a skořicí do mixeru a mixujeme do hladka. Já použila opravdu krásně zralé ovoce, takže omáčka nebyla potřeba dosladit, můžete ale podle chuti přidat např. rýžový nebo javorový sirup.

Odpočinuté těsto mezitím krásně zhoustlo, takže můžeme jít opékat lívanečky. Na pánvi si rozehřejeme trošku kokosového oleje a lžící tvoříme lívanečky. Opékáme z každé strany asi tři minutky. Hotové lívance přelijeme omáčkou a ozdobíme čerstvým ovocem.

Dobrou chuť,

Maruška

2 3 4 5 7 8

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply