Miluju dezerty, které vznikají spontánně ze surovin, které se už akutně domáhají zužitkování. To vám pak zkrátka nezbude nic jiného než se chopit vařečky a improvizovat. A právě takové dobroty bývají většinou ty nejlepší. A přesně tak to bylo i s tímto jablečným koláčem.

Kombinace sladkých jablek, skořice a ořechů je nepřekonatelná klasik, pokud ji ale doplníte o pečené kaštany, získáte něco naprosto skvělého.

Ingredience

Na těsto:

  • 2 šálky ovesných vloček
  • 1 vejce
  • 2 PL ghí
  • 2 PL bílého jogurtu
  • 1 KL prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 KL citrónové kůry
  • 1/2 KL perníkového koření
  • špetka soli
  • stevie dle chuti na doslazení

Na náplň:

  • 1 vanička tvarohu
  • cca 7 velkých pečených kaštanů
  • šťáva z poloviny malého citronu
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • stevie na doslazení dle chuti

Na jablečnou vrstvu:

  • 2 velká jablka
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • hrst vlašských ořechů
  • cca 10 ks velkých pečených kaštanů
  • 1 KL skořice

A jak budeme postupovat?

Postup přípravy

Nejprve je potřeba upéct si kaštany. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů, kaštany na vypouklejší straně nařízneme do křížku a takto dáme do trouby na cca 15 minut. Po upečení je třeba kaštany loupat ještě teplé, proto je vhodné vyndávat si je z trouby pouze po částech. Oloupané kaštany můžeme zatím odložit a vrhneme se na přípravu ostatních částí koláče.

Vločky pomeleme v mixéru co nejjemněji, abychom získali jemnou mouku, kterou už jen smícháme s ostatními ingrediencemi. Vzniklé těsto bude lepivé, ale to je naprosto v pořádku, později si pomůžeme stěrkou.

Těsto můžeme nechat chvíli odpočívat a připravíme si základ na jablečnou vrstvu. Jablka omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky, které nakonec rozpůlíme, abychom dosáhli rustikálnějšího vzhledu koláče. takto připravená jablka vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody (cca 100 ml), přidáme koření, na plátky nakrájené kaštany a hrubě posekané ořechy a necháme společně dusit, dokud jablka nezměknou. Trvá to ale opravdu jen chvíli, nechceme kompot, ale jde nám o to, aby si jablka zachovala svůj tvar a byla jak se říká „na skus“.

V tuhle chvíli už nám chybí pouze tvarohová náplň. Do mixéru vložíme zbytek kaštanů a mixujeme do hladka. K rozmixovaným kaštanům přidáme tvaroh, vanilku, citronovou šťávu a stévii a ještě chvíli společně mixujeme, abychom získali hladký krém.

A teď už jen náš báječný jablečný koláč zkompletovat. Na dno formy, kterou jsem vystlala pečícím papírem rozetřeme pomocí stěrky těsto (namáčím jí přitom do studené vody, aby se na ní těsto nelepilo). Na těsto pro jablečný koláč rovnoměrně poklademe asi 1/3 jablek, zakryjeme tvarohovou náplní a vršek koláče pokryjeme zbytkem jablečné směsi.

Pečeme 25 – 30 minut na 180 stupňů.

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 6

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang