JABLEČNÝ KOLÁČ S PEČENÝMI KAŠTANY

Miluju dezerty, které vznikají spontánně ze surovin, které se už akutně domáhají zužitkování. To Vám pak zkrátka nezbude nic jiného než se chopit vařečky a improvizovat. A právě takové dobroty bývají většinou ty nejlepší!! 🙂 A přesně tak to bylo i s tímto jablečným koláčem. Kombinace sladkých jablek, skořice a ořechů je nepřekonatelná klasika…pokud ji ale doplníte o pečené kaštany, získáte něco naprosto skvělého!! 🙂

INGREDIENCE

TĚSTO

– 2 šálky ovesných vloček

– 1 vejce

– 2 PL ghí

– 2 PL bílého jogurtu

– 1 KL prášku do pečiva bez fosfátů

– 1/2 KL citrónové kůry

– 1/2 KL perníkového koření

– špetka soli

– stevie dle chuti na doslazení

TVAROHOVÁ NÁPŇ

– 1 vanička tvarohu

– cca 7 velkých pečených kaštanů

– šťáva z poloviny malého citronu

– 1 PL vanilkového extraktu

– stevie na doslazení dle chuti

JABLEČNÁ VRSTVA

– 2 velká jablka

– 5 ks hřebíčku

– 2 ks badyánu

– hrst vlašských ořechů

– cca 10 ks velkých pečených kaštanů

– 1 KL skořice

POSTUP

Nejprve je potřeba upéct si kaštany. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů, kaštany na vypouklejší straně nařízneme do křížku a takto dáme do trouby na cca 15 minut. Po upečení je třeba kaštany loupat ještě teplé, proto je vhodné vyndávat si je z trouby pouze po částech. Oloupané kaštany můžeme zatím odložit a vrhneme se na přípravu ostatních částí koláče.

Vločky pomeleme v mixéru co nejjemněji, abychom získali jemnou mouku, kterou už jen smícháme s ostatními ingrediencemi. Vzniklé těsto bude lepivé, ale to je naprosto v pořádku, později si pomůžeme stěrkou :-).

Těsto můžeme nechat chvíli odpočívat a připravíme si základ na jablečnou vrstvu. Jablka omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na plátky, které nakonec rozpůlíme, abychom dosáhli rustikálnějšího vzhledu koláče. takto připravená jablka vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody (cca 100 ml), přidáme koření, na plátky nakrájené kaštany a hrubě posekané ořechy a necháme společně dusit, dokud jablka nezměknou. Trvá to ale opravdu jen chvíli, nechceme kompot, ale jde nám o to, aby si jablka zachovala svůj tvar a byla jak se říká „na skus“.

V tuhle chvíli už nám chybí pouze tvarohová náplň. Do mixéru vložíme zbytek kaštanů a mixujeme do hladka. K rozmixovaným kaštanům přidáme tvaroh, vanilku, citronovou šťávu a stévii a ještě chvíli společně mixujeme, abychom získali hladký krém.

A teď už jen náš báječný koláč zkompletovat 🙂 Na dno formy, kterou jsem vystlala pečícím papírem rozetřeme pomocí stěrky těsto (namáčím jí přitom do studené vody, aby se na ní těsto nelepilo). Na těsto rovnoměrně poklademe asi 1/3 jablek, zakryjeme tvarohovou náplní a vršek koláče pokryjeme zbytkem jablečné směsi.

Pečeme 25 – 30 minut na 180 stupňů 🙂

Doba přípravy: 50 minut

Počet porcí: 6

IMG_1490 IMG_1519 IMG_1544

You might also like