Hummus z červené řepy

1

Dnes bych se s vámi chtěla podělit o superjednoduchý recept na hummus z červené řepy. Nevím, jak vy, ale já patřím mezi velké milovníky hummusu a nedokážu si představit, že bych si ho alespoň dvakrát do týdne nedala. Věřím, že můj oblíbený, s pořádnou porcí římského kmínu, se mi jen tak nepřejí, ale přeci jen malá změna nikdy neuškodí a občas k cizrně přihodím nějakou tu ingredienci navíc.

Červená řepa je skvělá! Je nabitá vitamíny a má příjemně nasládlou chuť, takže má člověk trošku pocit, že při večeři mlsá. (ikdyž čokoláda to není, co si budeme povídat, žejo). 🙂 Jen hodně zřídka si kupuju hotové pomazánky nebo hummusy v obchodě a raději experimentuju v kuchyni a připravím si je sama. Je to rychlé a rozhodně levnější a zdravější. Člověk přesně ví, co si do jídla dává a má jistotu, že dává tělu jen to nejlepší. Dnešní hummus tvoří zdánlivě pár ingrediencí, ale právě v jeho jednoduchosti je krása. Vynikne v něm chuť řepy, tanini a tamari omáčky.

Právě sedím na pohovce zabalená do deky, nohy na stole, sepisuju tenhle recept a koukám zpoza notebooku na Vaška, jestli mu chutná. Pátravě do té červené hmoty kouká, ochutnává,ptá se mě, co je ta zelená větev nahoře (mrkvová nať 😀 ) a pak prohlásí…“Hlavně tam napiš, že je to strašně dobrý!“ Tak vám to teda píšu, je to děsně dobrý a rozhodně to musíte vyzkoušet. Protože, když to řekne chlap, něco na tom bude. 🙂

2

ingredience

200 g uvařené cizrny

300 g uvařené nebo upečené červené řepy

šťáva z jednoho citronu

1 lžička tahini

1 stroužek česneku

1 lžička omáčky tamari

2 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

Postup

Cizrnu propláchneme a nasypeme do mixeru. Přidáme oloupanou červenou čepu pokrájenou na menší kousky, tahini, citronovou šťávu, olivový olej, česnek, tamari omáčku, sůl a pepř. Mixujeme společně, dokud není konzistence hladká a krémová.

Hotový hummus můžeme jíst jako dip k zelenině, pomazánku na žitný chléb nebo ho přimíchat například do těstovin.

Dobrou chuť

Maruška

3

4

5

6

7

8

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply