granola s pekanovými ořechy a hořkou čokoládou

Nevím jak vy, ale já mám vždy období, kdy bych mohla jíst jednu věc stále dokola a nikdy se mi nepřejí, a právě teď mám granolové období. Ani nevím proč, ale snídaňové cereálie nikdy nepatřily mezi moje ranní favority, pokud teda nepočítám Nesqiuika tak před patnácti lety, toho jsem tehdy milovala :D. Než jsem začala objevovat kouzla a chutě zdravé stravy, tvořily moje snídaně koláčky a fornetti (jmenovalo se to tak?) z pekárny cestou do školy. Když jsem ale konečně přičichla ke kouzlu zdravého stravování, oblíbila jsem si hlavně ovesné a jáhlové kaše s ovocem, ty jsem snídala několik let v kuse. V práci teď už ale není prostor připravovat si každé ráno čerstvou krémovou kaši, ale spíš si rychle a občas za pochodu ulovíme něco rychlého. Snídat raw tyčinky mi opravdu nevyhovuje, takže velmi často sahám právě po bílém jogurtu (nejčastěji ovčí nebo kozí) s domácí granolou. Vím, že samochvála smrdí, ale takhle je opravdu boží!

Spojení pekanových ořechů, kousků hořké čokolády a kapky javorového sirupu je prostě dokonalá! Miluju ty velké křupavé kousky slepené čokoládou a musím se hodně krotit abych je nesnědla hned po upečení a měla pak další týden co snídat. 😀 V receptu jsem použila 100% čokoládu od Jordi´s (ta je prostě nejlepší), ale pokud je na vás až příliš hořká, použijte vaši oblíbenou hořkou čokoládu, doporučuju ale min 60%. Pokud jste si granolu doma ještě nepekli, neváhejte, a určitě to zkuste! Není to nic složitého a hlavně si do ní dáte vždy přesně jen to, co máte rádi. 🙂

ingredience

200 g ovesných vloček

100 g pekanových ořechů

30 g manlových plátků (nebo posekaných mandlí)

3 lžíce ghí (pro vegan verzi kokosový olej)

2 lžíce javorového sirupu

1 lžíce medu

50 g 100% čokolády

špetka soli

postup

V míse smícháme všechny suché ingredience, vločky, posekané pekanové ořechy, plátky mandlí, špetku soli a kousky čokolády. V malém hrnci necháme na mírném plameni společně rozpustit med, javorový sirup a ghí. Když se ghí rozpustí, nalijeme směs do mísy k suchým ingrediencím a vše důkladně promícháme.

Rozprostřeme do pekáčku s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě přibližně 30 minut na 150 stupňů. Během pečení granolu promíchejte, aby se propekla rovnoměrně. Hotovou pak už nemíchejte a nechte jí na chladnějším místě úplně vychladnout, až pak jí nalámejte na menší kousky. 🙂

Dobrou chuť

Maruška

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply