FAZOLOVÝ SALÁT S RÝŽÍ, MÁTOU A CHILLI

IMG_6019

Rýže…na první pohled obyčejná a nudná příloha. Přesto patří k mým nejoblíbenějším a mohla bych jí jíst pořád v jakékoli podobě. Nikdy mě nepřestane fascinovat, kolik druhů si může člověk koupit a jak každá chutná naprosto odlišně! To je prostě nádhera!! 🙂 Miluju její vůni, chuť a především variabilitu při vaření. Člověk z ní vykouzlí tolik skvělých pokrmů, od klasické přílohy, přes náplň do pečené zeleniny až po sladkou kaši s ovocem. Nebo si z ní můžete připravit skvělý studený salát, který je ideálním obědem v horkých letních dnech.

Spojení chilli, máty, citronové šťávy a červených fazolí je prostě dokonalé a já jsem si tenhle salát zamilovala! Díky fazolím máte zajištěný i dostatečný příjem bílkovin, takže se jedná o skvělé a plnohodnotné veganské jídlo.

INGREDIENCE

– 1 šálek rýže basmati

– 1 plechovka červených sterilovaných fazolí

– 2 jarní cibulky

– hrst mátových lístků

– 1 citron

– 1 chilli paprička

– 2 lžíce oleje

– sůl, pepř

POSTUP

Rýži propláchneme a uvaříme v mírně osolené vodě dle návodu. Já dávám na jeden šálek rýže, 1,5 šálku vody. Nechám na středním plameni pod pokličkou vařit. V momentě, když se odpaří všechna voda, stáhnu hrnec ze sporáku, rýži opatrně pročechrám vyličkou a nechám jí ještě chvíli pod pokličkou dojít.

Mezitím, co rýže chladne, připravíme si zbytek ingrediencí. Fazole vysypeme do síta a důkladně je propláchneme a zbavíme je tak slaného nálevu. Jarní cibulky pokrájíme na tenké šikmé plátky. Mátové lítky nasekáme nahrubo. Je příjemné, když jsou v salátu pořádně cítit, dodají mu ten správný šmrnc.

Když je rýže vychladlá, přidáme k ní všechny ingredience, tzn. fazole, lístky máty, jarní cibulku a drobně pokrájenou chilli papričku. Důkladně zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem a důkladně vše promícháme. Sálát necháme ideálně alespon půl hodiny odležet, aby se všechnu chutě propojily a rozvinuly.

Podáváme jako přílohu nebo jako lehký samostatný hlavní chod. 🙂

Doba přípravy: 30 – 40 minut

Počet porcí: 3 – 4

IMG_6020 IMG_6025 IMG_6026 IMG_6028 IMG_6044 IMG_6045 IMG_6049

Trackback from your site.

You might also like

Leave a Reply